Išsiieškoti išlaikymą iš kitoje ES šalyje esančio asmens bus galima per vieną centrinę instituciją

2012-07-16, 13:31
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Nuo šiol norint išsiieškoti išlaikymą, kurį, pavyzdžiui, turi savo vaikui skirti kitoje Europos Sąjungos valstybėje gyvenantis tėvas ar motina, visus reikalus – nuo informacijos susižinojimo, teismo proceso ar išieškojimo procedūros - bus galima susitvarkyti per vieną centrinę instituciją.

Pavyzdžiui, Lietuvoje gyvenanti motina nori prisiteisti išlaikymą savo nepilnamečiui vaikui iš Vokietijoje gyvenančio tėvo, tačiau ji nežino nei kur jis tiksliai gyvena ir nuo ko pradėti tokias paieškas. Šiai motinai pakaks kreiptis į Vilniaus valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybą (VGTP), kuri kaip centrinė institucija suteiks visą reikiamą pagalbą.

Iki šiol tokiu atveju motina būtų turėjusi pati savarankiškai ieškoti informacijos, kreiptis į užsienio institucijas  bei teismus. Tai kainavo daugybę laiko ir pinigų.

Nuo liepos mėnesio įsigaliojus Teisingumo ministerijos parengtiems įstatymo pakeitimams, Lietuvoje pradėtos įgyvendinti šią sritį reguliuojančios Europos Sąjungos Tarybos priimto reglamento nuostatos. Jos taikomos visose ES valstybėse, išskyrus Jungtinę Karalystę ir Danijos Karalystę, nes šios valstybės nepripažįsta minėta reglamento.

Į centrinę instituciją taip pat pagalbos ir informacijos gali kreiptis asmenys norintys susitvarkyti ir kitus išlaikymo klausimus, ne tik dėl vaikų. Pvz., neįgali žmona prašo išlaikymo iš kitoje šalyje gyvenančio sutuoktinio ir pan.

Teisės aktai numato, kad tokiais atvejais visa procedūra yra organizuojama vieno langelio principu, o būtina pagalba išsiieškoti išlaikymą vaikui iki 21 metų, nepriklausomai nuo asmens turtinės padėties, yra suteikiama nemokamai.

Tuo pačiu principu vyksta susižinojimas ir užsienyje gyvenantiems asmenims. Jei, pvz. Prancūzijoje gyvenantis asmuo nori prisiteisti ar išsiieškoti išlaikymą savo nepilnamečiam vaikui iš Lietuvoje gyvenančio sutuoktinio, jis gali kreiptis į Prancūzijos centrinę instituciją, kuri viską persiųs Lietuvos centrine institucijai – Vilniaus VGTP.

www.tm.lt

www.lvcom.eu

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24