Netekome žmogaus teisių gynėjo Vytauto Petkaus

2012-05-02, 06:14
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Eidamas 84-uosius mirė ilgametis kovotojas už žmogaus teises, Lietuvos Helsinkio grupės steigėjas, disidentas Viktoras Petkus.

Būsimasis žmogaus teisių gynėjas gimė Raseinių rajone, šiame mieste baigė ir gimnaziją. Pirmą kartą Viktoras Petkus nuteistas būdamas 17 metų. Jaunuoliui penkeri metai kalėjimo skirti už tai, kad vadovavo Raseinių gimnazijos ateitininkų būreliui.

Atlikęs bausmę jis baigė Kauno kunigų seminariją, tačiau šventiko duonos jam ragauti neteko – tuometinė valdžia nepageidavo, kad kunigu taptų patriotas.

1957 m. jis buvo vėl suimtas ir šį kartą lageryje praleido net 8 metus.

48-erių Viktoras Petkus dar labiau išgarsėjo, kai su bendraminčiais įsteigė Helsinkio grupę ir pradėjo pasaulį informuoti apie žmogaus teisių pažeidimus okupuotoje Lietuvoje.

„Jokių revoliucijų aišku, mes mąstymo negalėjome nuversti, bet reikėjo priešintis blogiui. Kad neužsileistų. Gal kažkas iš dalies ir pavyko“, – prieš ketverius metus švęsdamas savo 80-ies metų jubiliejų „Panoramai“ sakė žmogaus teisių gynėjas.

Iš 40 pasipriešinimo sovietiniam režimui metų 25-erius Viktoras Petkus praleido Sibiro lageriuose.

Už ypatingus nuopelnus Viktoras Petkus pagerbtas aukščiausiais Lietuvos valstybės apdovanojimais, tarptautinė bendruomenė jam suteikė „pasaulio žmogaus“ bei „XX-ojo amžiaus žmogaus“ titulus, o tarptautinės organizacijos disidentą, žmogaus teisių gynėją tris kartus nominavo Nobelio taikos premijai.

Jevgenijus Bardauskas, Aurelija Malakauskaitė
LTV „Panorama“

www.lvcom.lt

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24