Z.Jedinskij: pagaliau baigėsi dvejus metus trukęs nervų tampymas

2012-02-22, 12:18
Įvertinkite šį įrašą
(5 balsai)

– Aš esu nekaltas, pagaliau tai paskelbė Lietuvos Aukščiausias Teismas. Ir mano dvejų metų kančios baigėsi, – po Lietuvos Aukščiausiojo Teismo paskelbtos nutarties su palengvėjimu atsiduso Zbignev Jedinskij.

Šių metų vasario 21 d. LAT padėjo tašką dvejus metus trukusiame teismo procese, kuriame Z.Jedinskij gynė savo garbę prieš... valstybės tarnautoją – Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Vilniaus rajono agentūros vedėjo pavaduotoją Sergejų Tretjakovą.

Trumpai priminsime, kaip viskas prasidėjo:

4 500 litų bauda ir pradėta baudžiamoji byla dėl menamo pasipriešinimo ir nepaklusnumo Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Vilniaus rajono agentūros valdininkui - tokios buvo dar 2009 m. UAB „Nemenčinės komunalininkas” direktoriaus Zbignevo Jedinskio priimto sprendimo nenutraukti Avižienių ir Bukiškių šildymo pasekmės.

Z. Jedinskio įsitikinimu, konfliktas su Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Vilniaus rajono agentūros vedėjo pavaduotoju Sergejumi Tretjakovu buvo sukeltas dirbtinai, nepagrįstai ir turėjo suplanuotos provokacijos požymių.


Leidimo neišdavė – dar ir nubaudė


2009 m. vasarį S. Tretjakovas įsakė patikrinti UAB „Nemenčinės komunalininkas” eksploatuojamą katilinę Avižieniuose. Kontrolės metu paaiškėjo, kad trūksta Departamento patvirtinto taršos prevencijos ir kontrolės leidimo.

Nepadėjo Z. Jedinskio aiškinimai, kad prašymą gauti leidimą bendrovė pateikė dar 2009 m. sausio mėn., o Departamento darbuotojai daugiau nei metus delsė jį išduoti. Anot valdininko, UAB „Nemenčinės komunalininkas” direktorius neturėjo teisės eksploatuoti katilinės ne tik Avižieniuose, bet ir Bukiškėse. Valdininko neįtikino argumentai, kad palikus be šildymo šių gyvenviečių mokyklas, vaikų darželius ir gyvenamuosius namus, būtų ne tik pažeisti visos žmogiškumo principai, bet tai būtų ir grynų gryniausias nusikaltimas. Be to, sunku būtų apskaičiuoti nuostolius, kuriuos patirtų ne tik bendrovė, bet ir minėtų katilinių paslaugomis besinaudojantys žmonės, jei dėl Departamento valdininkų nerangumo laiku nebūtų pradėtas šildymo sezonas. Viskas veltui. Valdininkas neišgirdo argumentų, bet nepamiršo nubausti direktoriaus piniginėmis baudomis - po 2 250 litų už kiekvieną katilinę, nors Departamentas pats delsė išduoti leidimą.

Tuo tarpu „užsispyręs” vadovas buvo iškviestas „ant kilimėlio” į Vilniaus rajono agentūros būstinę pateikti papildomų paaiškinimų ir pasirašyti protokolo dėl piniginės baudos skyrimo. Z. Jedinskij valdininką dar kartą bandė įtikinti, kad kaltė yra ne jo, o Departamento, kuris ne tik laiku neišdavė leidimo, bet dar ir skyrė dideles pinigines baudas. Direktorius protokolo nepasirašė ir norėjo išeiti iš Vilniaus rajono agentūros vedėjo pavaduotojo kabineto. Ir tuomet prasidėjo... S. Tretjakovas, matyt, pasijuto įžeistas, kad kažkas išdrįso jam – Departamento darbuotojui – pasipriešinti ir nepasirašyti protokolo. Tad nutarė savaip įvesti „teisingumą” ir pamokyti direktorių - uždaryti jį kabinete. Buvo nepaisoma net Z. Jedinskio sveikatos būklės. Pastarajam pakilo kraujospūdis (serga hipertonija), pradėjo trūkti oro. Jis pasijuto blogai.


Valdininkas pats suskubo kreiptis į teismą


„Kaliniui” pavyko ištrūkti iš mėginusio jį sulaikyti ir už rankovių tąsiusio atletiško valdininko rankų ir išbėgti į koridorių. Tuomet padėti S. Tretjakovui puolė jo bendradarbiai, kurie, užlaužę rankas ir tampydami, įkalino Z. Jedinskį koridoriuje. Buvo iškviesta policija, o vėliau, „areštuotajam” paprašius, – ir greitoji medicinos pagalba.

Suprasdamas, kad šį kartą peržengė ribas ir nelaukdamas Z. Jedinskio reakcijos, S. Tretjakovas pats suskubo kreiptis į teismą su ieškiniu, kuriame apkaltino direktorių pasipriešinimu valstybės tarnautojui.


Teismų virtinė


Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo 2011 m. gegužės 5 d. nuosprendžiu Zbignev Jedinskij nuteistas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 286 straipsnį. Nuteistajam paskirta 20 MGL (2600) dydžio bauda.

Nesutikdamas su, jo nuomone, nepagrista bauda, Z.Jedinskij, savo ruožtu kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą su apeliaciniu skundu. 2011 m. liepos 15 d. teismas priėmė naują nuosprendį: Z. Jedinskij išteisintas nustačius, kad jis nepadarė veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių. Nukentėjusiojo S. Tretjakovo civilinis ieškinys dėl 15 000 Lt neturtinės žalos atlyginimo paliktas nenagrinėtas.

Dabar jau S. Tretjakovas nutarė eiti ieškoti teisybės ir kreipėsi į LAT su kasaciniu skundu.


Z. Jedinskij - nekaltas


Vasario 21 d. LAT netenkino S. Tretjakovo kasacinio skundo, konstatavęs, kad Z.Jedinskij nepadarė veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių. Bet LAT sutiko su apygardos teismo sprendimu, kad S. Tretjakovas neturėjo įstatyminės teisės jėga neišleisti iš savo kabineto Z. Jedinskio, užstoti durų, trukdyti išeiti į lauką, užtveriant kelią savo kūnu ar užrakinant išėjimo iš pastato duris. Tai yra, kaip išaiškino LAT, valstybės pareigūno veiksmai, siekiant Z.Jedinskį prievarta išlaikyti pastato viduje, buvo neteisėti. Be to, Z. Jedinskio atsisakymas valstybės tarnautojui pateikti savo asmens dokumentą nebuvo kliūtis surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolą, nes abejonių dėl jo tapatybės nekilo.

Laimei, LAT įrodydamas savo, kaip aukščiausios teisingumo institucijos, galią, sustatė viską į vietas. O svarbiausia – pastatė į vietą patį S. Tretjakovą, kuris, beje, turbūt nujausdamas kasacinio skundo likimą, net nepasirodė LAT skelbiant nutartį.

www.lvcom.lt


Komentarai  

 
#3 Teisejas 2014-07-08 13:39
Tas lenkas Jedinkis pats sau problemu sukure, sukiso kruva pinigu, ir dabar dziaugiasi. Tik bukagalvis galetu siuo atveju girtis. Siam atvejui labai tinka Ensteino posakys apie visata ir žmogaus klailuma:))))))))))) )))))))))))
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#2 Ir 2013-08-14 15:41
vel dlenkas santechnikas
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 tomas 2012-03-02 18:08
Labai geras teismo sprendimas. P.Sergejui dabar derėtų parašyti pareiškimą..
Kiek teko bendrauti su tuo "tarnautoju" tai turbūt mano kad yra Visagalis Dievas. Seni patyrę šios agentūros darbuotojai taip nesielgia kaip jis, toks "jaunas specialistas". Tokius reikia nuleidinėti ant žemės kuo ankščiau. Dar įdomu būtų sužinoti kaip jis į tokias pareigas pateko...
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24