Spausdinti šį puslapį

R. Palaitis naikina FNTT vadovų teisę dirbti su slapta informacija

2012-02-15, 04:58
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Jau trečiadienį Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovai gali netekti postų. Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis panaikino šios tarnybos direktoriaus ir jo pavaduotojo leidimus dirbti su slapta informacija.

Paklaustas, ar tai susiję su galimu informacijos apie „Snoro“ bankrotą nutekinimu, ministras į klausimą neatsakė.

Dar praėjusią savaitę vidaus reikalų ministras pareiškė nepasitikįs nei FNTT direktoriumi Vitalijumi Gailiumi, nei jo pavaduotoju Vytautu Giržadu.

Nors šie teismui apskundė ministro įsakymą ištirti jų galimybę dirbti su slapta informacija, antradienio vakarą ministras tikina gavęs Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymą ir, remdamasis Valstybės paslapčių įstatymu, panaikino V. Gailiaus ir V. Giržado leidimus dirbti su tokia informacija.

Paklaustas, ar šie pareigūnai, darbo neteks dėl to, kad nutekino informaciją apie „Snoro“ nacionalizavimą, R. Palaitis sakė: „Jūs provokuojate keistus atsakymus, aš jums atsakiau tiek, kiek galėjau atsakyti. Šiandien jiems panaikintas leidimas dirbti su įslaptinta informacija. Rytoj Valstybės vidaus tarnybos statuto numatytais pagrindais jie bus atleisti iš užimamų pareigų – dėl teisės dirbti su slapta informacija netekimo“.

Šis sprendimas priimtas tik po darbo valandų, o dar antradienio rytą Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas aptarinėjo, kaip patys įvardijo, sudėtingą FNTT situaciją, pasitelkę ir VSD vadovą. Šis teigė, kad jo tarnyboje tokie klausimai sprendžiami nedelsiant.

„Yra žvalgybos institucijos, yra teisėsaugos institucijos – žvalgybos institucijose tokie klausimai labai greitai sprendžiami“, – kalbėjo VSD generalinis direktorius Gediminas Grina.

Palaikymą savo deleguotam vidaus reikalų ministrui antradienį pareiškė ir Liberalų ir centro sąjungos vadovybė. Teigdami, kad FNTT vadovams pareikštas nepasitikėjimas turi rimtą pagrindą, liberalcentristai tikino nesuprantantys Premjero pozicijos, kuris nuolat kartoja palaikantis FNTT vadovus.

„Informacija, kuria remiasi ministras, disponuoja aukščiausi šalies vadovai – Prezidentė ir pats Ministras Pirmininkas. Tai nėra kažkoks ambicijų karas, mes kalbame apie įvykius, kurie vyko tuo metu, kai buvo ruošiama slapta „Snoro“ informacija. Kodėl Ministras Pirmininkas elgiasi kitaip, aš neturiu kol kas atsakymo“, – sakė Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas Algis Čaplikas.

Abu FNTT vadovai dar anksčiau tikrinti poligrafu. Iš pradžių nepasitikėjimas pareikštas V. Giržadu, nes jo pakartotinio tyrimo vadinamuoju melo detektoriumi rezultatai buvę jam nepalankūs.

FNTT direktoriumi V. Gailiumi nepasitikėjimas pareikštas, kai šis nepaisydamas ministro pozicijos išsakė paramą savo pavaduotojui.

Pasak vidaus reikalų ministro, apie konkrečius FNTT vadovų nusižengimus ar pažeidimus galėtų atsakyti ikiteisminis tyrimas, kurį pradėti turi teisę prokuratūra.

FNTT vadovai ministro sprendimą panaikinti leidimus dirbti su slapta informacija gali skųsti teismui.

Tomas Kavaliauskas, Reda Gilytė
LTV „Panorama“

www.lvcom.lt

Komentuoti