Dėl streiko – teismų karuselė

2012-02-08, 07:43
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Alaus daryklos „Švyturys-Utenos alus“ darbuotojai laukia galutinio teismo sprendimo, ar vasarą profsąjungos paskelbtas streikas yra teisėtas.

Jie sako, kad seniausia šalyje alaus darykla yra naikinama. Darbdavių teigimu, nieko panašaus – žmonių baimės esą nepagrįstos, darykla turi užsakymų, o bylinėjimasis tik sustabdė algų kėlimą darbuotojams, praneša LTV „Panorama“.

Birželį „Švyturio-Utenos alaus“ darbuotojams nutarus skelbti neterminuotą streiką, bendrovė sprendimą apskundė. Teismas Klaipėdoje, kol viską išsiaiškins, uždraudė mėnesį rengti sreiką, o vėliau nusprendė, kad jis – teisėtas.

Darykla nutarimą apskundė aukštesnės instancijos teismui. Šis pripažino, kad streikas – neteisėtas.

Tada jau skundą parengė darbuotojų profsąjunga. Aukščiausiasis Teismas nutartį žada po mėnesio.

Profsąjungos atstovo teigimu, toks vilkinimas nieko gero nežada. Neigiamas sprendimas esą reikštų, kad streikai Lietuvoje neįmanomi, nors Konstitucija tokią galimybę numato.

„Mes esam padavę vieną skundą į Tarptautinę darbo organizaciją ir Lietuvai yra išsiųstas paklausimas dėl bylos. Yra prieš Lietuvą iškelta byla dėl to, kad buvo atidėtas mūsų streikas 30-čiai dienų, pripažįstant, kad alus Lietuvoje yra gyvybiškai būtina prekė. Tai taip pat pažeidžia žmonių teises Lietuvoje“, – aiškina Maistininkų profesinės sąjungos vadovas Raimondas Tamošauskas.

Neterminuotą streiką alaus gamintojai ketino skelbti, nes darbdavys, jų teigimu, nesilaikė kolektyvinės sutarties, kurioje numatyta kasmet peržiūrėti atlyginimus. Darbdavys sako, kad profsąjunga kategoriškai reikalavo algas kelti daugiau nei 12 proc., įmonė siūlė beveik 2 proc.

„Administracijos pozicija yra tokia, kad didinant atlyginimus, atsižvelgiame ne mechaniškai į infliacijos dydį, o imame ir kitus parametrus, kaip makroekonominė situacija, atlyginimų lygis visoje Lietuvoje ir kitus dalykus“, – sako „Švyturio–Utenos alaus“ atstovas ryšiams su visuomene Dainius Smailys.

Teismai sustabdė bet kokį algų kėlimą.

Profsąjunga sako, kad iš daryklos pernai išvežta dalis įrenginių, o šiemet uždarytas sandėlis ir atleisti 23 darbuotojai. Tai esą rodo, kad gamykla naikinama.

„Po truputį ji bus uždarinėjama. Klaipėdoje uždaromas vienas iš „Švyturio“ distribucijos sandėlių. Motyvas labai paprastas – kadangi didelė dalis produkcijos gaminama jau Utenoje, Klaipėdoje likę labai mažai, tai nėra poreikio turėti čia savo sandėlių“, – kalbėjo R. Tamošauskas.

„Tie žmonės, kurie yra persigandę, turėtų nesibaiminti, nes nėra jokių planų uždaryti gamyklą Klaipėdoje dėl daugelio priežasčių. Viena ir pagrindinė – Klaipėdoje yra gaminamos tam tikros „Švyturio“ alaus rūšys, kurios negali būti technologiškai niekur kitur gaminamos“, – tvirtino D. Smailys.

Darbdavių teigimu, pernai produkcijos Klaipėdos darykloje pagaminta ketvirtadaliu daugiau nei užpernai. Šiemet irgi neketinama sustoti, jau gautas didelis užsakymas iš Lenkijos.

O ateityje ginčus dėl algų esą turėtų išspręsti nauja kolektyvinė sutartis, dėl kurios kaip tik šiuo metu deramasi.

Marija Gabrienė, Irma Janauskaitė
LTV „Panorama“

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24