KT: pensijos turėjo mažėti vienodai

2012-02-07, 08:12
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Konstitucinis Teismas (KT) pirmadienį išaiškino, kad taupymas dirbančių pensininkų sąskaita prieštarauja Konstitucijai.

Teisės aktų nuostatos, kuriomis buvo sumažintos senatvės ir valstybinės pensijos, o 1995–2002 m. dirbusiems pensininkams neišmokėtų pensijų dalies išmokėjimas nukeltas iš 2010 m. į 2012 m., neprieštarauja Konstitucijai. Tačiau nuostata, pagal kurią dirbančių pensininkų pensijos sumažintos labiau nei nedirbančių, prieštaravo Konstitucijai.

Toks neproporcingumas neatitinka pagrindinio šalies įstatymo, teigia Konstitucinis Teismas, pirmadienį paskelbęs nutarimą pensijų klausimais.

Tai, kad buvo nustatyta išimtis nemažinti pensijų 75–100 proc. darbingumo netekusiems asmenims (I grupės invalidumo pensininkams), bet jos netaikyti tokioje pat padėdyje buvusiems nuolatinės slaugos poreikį turintiems senatvės pensininkams, taip pat prieštaravo Konstitucijai.

Nutarime pažymėta, kad valstybėje susidarius ypatingai situacijai, kai dėl itin sunkios ekonominės, finansinės padėties neįmanoma sukaupti tiek lėšų, kiek yra būtina pensijoms mokėti, paskirtos ir mokamos pensijos gali būti mažinamos, tačiau tai darant privalu paisyti konstitucinių lygiateisiškumo, proporcingumo principų, nustatyti tolygų, nediskriminacinį pensijų mažinimo mastą.

Sumažintos pensijos gali būti mokamos tik laikinai, numačius dėl pensijų sumažinimo susidariusių praradimų kompensavimo mechanizmą.

Valstybinių pensijų įstatymo 3 straipsnio 3 dalis tiek, kiek ji apima Lietuvos Respublikos pirmojo ir antrojo laipsnių, nukentėjusiųjų asmenų, pareigūnų ir karių ir mokslininkų valstybines pensijas, taip pat pripažinta prieštaraujančia Konstitucijai.

Konstitucinis Teismas pažymėjo, kad teisiniu reguliavimu, kuriuo sumažinta valstybinių pensijų maksimalaus dydžio riba, pažeistos iki itin sunkios finansinės padėties susidarymo valstybėje nustatytos valstybinių pensijų dydžių proporcijos.

Šis Konstitucinio Teismo nutarimas įsigalios 2012 m. rugsėjo 21 d., jį paskelbus „Valstybės žiniose“. Jeigu nutarimas šioje byloje būtų oficialiai paskelbtas iškart po jo viešo paskelbimo Konstitucinio Teismo posėdyje, atsirastų kai kurių valstybinių pensijų teisinio reguliavimo neapibrėžtumas, kuriam pašalinti reikalingas tam tikras laikas ir dėl kurio galėtų būti iš esmės sutrikdytas ar net laikinai nutrauktas valstybinių pensijų mokėjimas.

Vyriausybė, artimiausiu metu pataisiusi sumažintų pensijų kompensavimo įstatymą, pateiks Seimui, žada A. Kubilius  

KT išaiškinus, kad pensijos dirbantiems ir nedirbantiems pensininkams turėjo būti mažinamos vienodai, Premjeras Andrius Kubilius sako, kad pensijos dirbantiems pensininkams jau gali būti pradėtos grąžinti šiais metais, bet ne anksčiau kaip kovą, kai prasidės Seimo pavasario sesija, per kurią reikės priimti tai reglamentuojantį įstatymą.

„Be abejo, šiek tiek ankstyva komentuoti, atidžiai perskaitysime, išnagrinėsime, bet norėčiau pastebėti, bent jau sprendžiant iš KT pranešimo spaudai, tai esminiai dalykai, dėl ko Seime vyko ginčai porą metų, kai opozicija ginčijo mūsų sutarimą su socialiniais partneriais, kad krizės laikotarpiu reikia mažinti visas išlaidas, įskaitant ir pensijas, ir socialines pensijas – tai KT mūsų principinę nuostatą pripažino atitinkančią Konstituciją“, – pirmadienį po Vyriausybės posėdžio KT sprendimą komentavo A. Kubilius.

„Noriu pastebėti, kad Vyriausybė yra pritarusi principinėms nuostatoms, koncepcijai dėl sumažintų pensijų kompensavimo, ir ten jau buvo numatyta šiek tiek skirtingi kompensavimo dalykai, kiek tai liečia socialines ir dirbančiųjų pensininkų pensijas. Tam, kad kompensavimas būtų pradėtas realizuoti, turi būti priimtas specialus įstatymas. Tikiu, kad Vyriausybė artimiausiu metu, atsižvelgdama ir į paskutinius KT sprendimus, pataisiusi sumažintų pensijų kompensavimo įstatymą, jį pateiks Seimui“, – teigė Ministras Pirmininkas.

Anot A. Kubiliaus, tai nebus anksčiau kaip kovą, kai prasidės Seimo pavasario sesija.

www.lrt.lt ir ELTA

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24