Teismų problema – neformalūs santykiai tarp teisėjų

2012-01-31, 05:49
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Po skandalo Kauno miesto apylinkės teisme, kai trys teisėjai nutarė savo noru trauktis, o dar vieną Prezidentė siūlo šalinti už teisėjo vardo pažeminimą, teisėjų tarybos pirmininkas teigia, kad ši istorija parodė, jog užsimezgę neformalūs santykiai tarp teisėjų – akivaizdi teismų problema.

Tačiau jis nemato asmeninės šio teismo pirmininko atsakomybės. Pats Kauno teismo vadovas taip pat nežada trauktis iš pareigų.

Jau praėjusią savaitę trys Kauno miesto apylinkės teismo teisėjai Prezidentės paprašė atleisti juos iš pareigų, dar vieną to paties teismo teisėją Almantą Lisauską šalies vadovė siūlo šalinti už teisėjo vardo žeminimą.

Visi šie teisėjai atsidūrę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) akiratyje dėl galbūt bandymo paveikti tam tikrus sprendimus bylose.

„Akivaizdūs yra neformalūs kabinetiniai santykiai tarp teisėjų, ir šita istorija parodė, kad iš tiesų tai yra akivaizdi problema. Teisėjai   šioje situacijoje tikrai nepaiso vieno iš labai reikšmingų Etikos kodekso reikalavimų nebendrauti tarpusavyje bylose, kuriose nesi teisėjas“, – teigia Teisėjų tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius.

Pasak G. Kryževičiaus, apie tyrimą STT informavo teisėjų tarybą ir Prezidentę. Pareiškimus trauktis iš pareigų trys teisėjai parašė po susitikimo su teisėjų tarybos nariais.

Almantas Lisauskas, dėl kurio STT ir pradėjo tyrimą, pats trauktis nepanoro.

Kauno apylinkės teismo pirmininkas įsitikinęs, kad pasitraukus keturiems teisėjams teismo darbas neturėtų strigti. Jis dėl padėties teisme savo atsakomybės nemato. Jos neįžvelgia ir teisėjų tarybos vadovas.

„Taip, man atrodo, kad aš viską padariau. Apgailestauju, kad kai kurie kolegos suklupo galbūt dėl Etikos kodekso laikymosi“, – sako Kauno miesto apylinkės teismo pirmininkas Mindaugas Šimonis.

„Aš nematau teismo pirmininko atsakomybės, nes teismų sistema veikia ne tokiu pagrindu kaip kitos statutinės tarnybos, kur kontroliuojamas kiekvienas procedūrinis veiksmas“, – teigia G. Kryževičius.

Teisingumo ministras teigia, kad įvykiai Kauno teisme – tai ženklas, jog vyksta teismų sistemos pokyčiai.

„Traktuoju tai kaip dar vieną ženklą, kad iš tiesų vyksta teigiami pokyčiai teismų sistemoje ir teismų sistema gyja. Ir manau, kad tai atsilieps didesniu visuomenės pasitikėjimu teismais“, – mano teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Teisėjų taryba penktadienį spręs, ar pritarti penkių teisėjų atleidimui. Be minėtų keturių Kauno miesto apylinkės teisėjų, iš pareigų norą trauktis pareiškė ir Kauno apygardos administracinio teismo pirmininko pavaduotojas Kęstutis Gudynas, kuris yra ir teisėjų garbės teismo narys.

Reda Gilytė
LTV „Šiandien“
www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24