Spausdinti šį puslapį

Atsistatydina generalinio prokuroro pavaduotojas

2012-01-30, 16:11
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Generalinio prokuroro pavaduotojas Andrius Nevera pirmadienį generaliniam prokurorui Dariui Valiui įteikė atsistatydinimo pareiškimą.

„Esu tikras dėl savo viešų ir privačių interesų skaidrumo, šiuo klausimu mane palaiko didelė teisininkų bendruomenė. Dėl tarnybos valstybei nesu sulaukęs priekaištų, tačiau būtų keblu ją tęsti tapus agresyvios priešrinkiminės kampanijos taikiniu.

Viliuosi, kad mano atsistatydinimas leis prokuratūrai išvengti sąmoningai ir piktavališkai metamo šešėlio ir padės įsibėgėjančiai, tinkama linkme nukreiptai prokuratūros pertvarkai. Visiems prokurorams linkiu profesionaliai ir sąžiningai įgyvendinti jiems patikėtą misiją“, – įteikdamas pareiškimą sakė A. Nevera.

Generalinis prokuroras D. Valys teikimą dėl pavaduotojo atleidimo, kaip numato Prokuratūros įstatymas, Prezidentei.

Sausio viduryje A. Nevera kreipėsi į Prokurorų etikos komisiją, prašydamas atsakyti į klausimą, ar paskolos sutarties sudarymas su privačiu asmeniu ir buvimas vienu iš paskolos gavėjų gali būti vertinama kaip Prokurorų etikos kodekso pažeidimas.

Sausio 13 -ąją A. Nevera gavo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimą nepradėti tyrimo šiuo klausimu.

VTEK konstatavo, kad įstatymas nenumato apribojimų valstybės pareigūnams imti paskolas iš fizinių asmenų, tačiau numato prievolę deklaruoti sandorius. Būtent taip ir buvo padaryta, tad, VTEK nuomone, atitinkama situacija gali būti vertinama vadovaujantis tik profesinės etikos principais.

Sausio 12-ąją Seimo Antikorupcijos komisija nutarė prašyti Prezidentės Dalios Grybauskaitės įvertinti generalinio prokuroro pavaduotojo A. Neveros galimybes toliau eiti šias pareigas.

Tai nutarta minėtame posėdyje apsvarsčius paskolą iš verslininko Antano Guogos paėmusio A. Neveros elgesį.

Posėdyje dalyvavęs generalinis prokuroras Darius Valys neturėjo abejonių dėl savo pavaduotojo A. Neveros veiksmų. Jis mano, kad jo pavaldinys nenusižengė įstatymui ir nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų. Pasak D. Valio, A. Nevera viešai yra deklaravęs šią paskolą.

Seimo Antikorupcijos komisija domėjosi ir generalinio prokuroro pavaduotojo biografijos faktais, giminystės ryšiais.

„Nusprendėme prašyti A. Neveros pateikti savo biografiją viešai, nes žinome, kad yra tam tikrų faktų, pavyzdžiui, pavardės keitimas. Mus domintų ir motyvai, ir priežastys. Nusprendėme prašyti Valstybės saugumo departamento (VSD) atsakyti mums, ar suteikiant jam galimybę eiti tas pareigas, kaip žinoma VSD teikia tam tikras pažymas, buvo tikrai įvertintas tas jo pavardės keitimas, priežastys“, – žurnalistams sakė Aurelija Stancikienė.

Pasak jos, Seimo Antikorupcijos komisija taip pat nusprendė kreiptis į generalinį prokurorą dėl A. Neveros giminystės ryšių.

„Prašome įvertinti – arba paneigti, arba patvirtinti – ar tikrai tas bendrapavardis, kuris neseniai buvo pagautas tam tikrose pakankamai skandalingose aplinkybėse, kurios susijusios su žemės užgrobimo atvejais, tikrai nėra susiję giminystės ryšiais. Ir jeigu yra susiję giminystės ryšiais, imtis tam tikrų priemonių, kad generalinio prokuroro pavaduotojas negalėtų paveikti tos tyrimo eigos“, – sakė A. Stancikienė.

Seimo narys Naglis Puteikis siūlė komisijai kreiptis į patį A. Neverą ir siūlyti jam kuo greičiau atsistatydinti. „Deja, Antikorupcijos komisija nesutiko to daryti. Esu nusivylęs, kad Seimas neparodo tvirtos valios ir tokiu būdu leidžia valstybės tarnautojams imti paskolas iš privačių asmenų“, – kalbėdamas su žurnalistais apgailestavo N. Puteikis.

www.lrt.lt
www.lvcom.eu

Komentuoti