Reforma išretins profesionalų gretas?

2012-01-03, 05:38
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Keičiasi prokuratūrų struktūra – nelieka apylinkių prokurorų. Generalinis prokuroras žada, kad taip bus racionaliau skirstomas darbo krūvis.
Prokurorų profesinė sąjunga baiminasi, kad sumažės ir taip apretėjusios profesionalių prokurorų gretos, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Šalies prokuratūrose – permainų vėjai. Kelerius metus vykdytos reformos rezultatas – nauja prokuratūros struktūra. Lietuvoje nelieka 51 apylinkės prokuratūros, jos tampa apygardų prokuratūrų padaliniais.
Generalinis prokuroras Darius Valys sako, kad apygardų prokuratūrose bus kuriami specializuoti skyriai, kurie daugiau dėmesio skirs rezonansinėms byloms.   

„Šias pertvaras aš įvardinčiau kaip svarbiausias per nepriklausomybės laikotarpį. Jomis siekiame efektyvesnio darbo. Ypatingas dėmesys Skiriams finansinėms-ūkinėms byloms, kurios bus tiriamos apygardų prokuratūrose. Taip pat bus daugiau atskaitomybės prokurorų veikloje. Siekiama sustiprinti ekonominių, finansinių, korupcinių nusikalstamų veikų tyrimus, juos koncentruojant apygardų prokuratūrų specializuotuose padaliniuose“, – reformos privalumus vardijo D. Valys.

„Ir po reformos tų vadinamų apygardų prokuratūrų, pereis nedaug bylų –po vieną, dvi, taigi krūviai neišsilygins. O perkelti prokurorus į laisvus etatus, kur jų yra, nenumatyta“, – tvirtino Prokuratūros profesinės sąjungos pirmininkas Stasys Kasiulis.
Šiomis dienomis įspėjimus, kad bus atleisti, gavo dalis apygardų ir apylinkių prokuratūrų vadovų, jų pavaduotojų, kiti prokurorai.   

Nors žadama, kad visi sulauks siūlymų eiti kitas pareigas, profsąjungos atstovai abejoja, ar visi su tuo sutiks.
„Prokuratūros rezultatai tikrai nukentės. Manau, dalis ir pasinaudos tuo, ir pasiėmę išeitines kompensacijas išeis iš darbo. Tai prokuratūros sistemai didelis skaudulys, kad profesionalai gali dėl to išeiti kitur“, – sako S. Kasiulis.

Profsąjungos pastebi, kad jau dabar mažesnių miestų prokuratūrose neliko nė vieno techninio darbuotojo, į teismus bylas vežioja patys prokurorai.

Giedrius Vitkauskas
LTV „Šiandien“
www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24