Ekspertai: teismo sprendimą reikia vykdyti

2011-12-30, 07:21
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Penktadienis – paskutinė diena, kai Drąsiaus Kedžio dukterį laikinoji globėja Neringa Venckienė turi perduoti mergaitės motinai.

Taip nusprendė teismas. Įvairių sričių specialistai, susirinkę į Seime surengtą konferenciją vaiko teisių apsaugos užtikrinimo problemoms, sako, kad dabar svarbiausia – vykdyti teismo sprendimą.

Prezidentė išplatino pareiškimą, kad vykdant teismo sprendimą dėl D. Kedžio dukters perdavimo prievartos naudojimas netoleruotinas, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“ 

Prieš dvi savaites Kėdainių rajono apylinkės teismas nusprendė D. Kedžio dukterį, dabar laikinai gyvenančią pas tetą N. Venckienę, grąžinti motinai Laimutei Stankūnaitei. Penktadienis – paskutinė diena, kai vėliausiai turi būti įvykdytas teismo sprendimas.

Tačiau mergaitės globėja nežada, kad teismo sprendimą būtinai vykdys ir mergaitę atiduos mamai.

„Jeigu mergaitė eis pas L. Stankūnaitę, aš tikrai netrukdysiu. Kiek buvo numatyta pasimatymų, tai mergaitė nėjo, ir nei psichologės, nei vaiko teisių apsaugos darbuotojos jos nesugebėjo prikalbinti. Aš noriu pabrėžti tą faktą, kad būtent dėl to, kad tiek L. Stankūnaitė, tiek vaiko teisių darbuotojos, tiek atsiųstos į namus psichologės gerai suvokė, kad mergaitė savo noru savo kojomis iš savo namų neis“, – teigia N. Venckienė.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė ragina Neringą Venckienę, kuri pati yra teisėja, vykdyti teismo sprendimą.

„Byloje, kaip žinia, mergaitei buvo skirta ekspertizė. Teismine ekspertize mes turėtumėm pasitikėti. Nes teismo ekspertai – tai yra ta institucija, kuri įvertina, ji yra pati aukščiausia šitoje srityje. Psichologų yra daug Lietuvoje, o ekspertizė yra viena“, – sako kontrolierė.

„Vaiko norai, valia turi būti išklausomi. Jis lygiai toks pat žmogus, kaip mes, suaugusieji. Bet atsižvelgiant į jo nevisišką brandą, tiek psichologinę, tiek socialinę, tiek fizinę, vis dėlto paliekama institucijom, kompetentingom institucijom nustatyti, koks gi tikrasis vaiko interesas“, – tvirtina Mykolo Romerio universiteto Teisės fakulteto dekanė prof. dr. Rima Ažubalytė.

„Kai abi pusės kariauja, mergaitė tampa šito karo įkaitu. Tada valstybė su savo institucijomis turi apsaugoti vaiko interesus ir žiūrėti, kad vaikui blogiau nebūtų. Tačiau kas vyko, kaip su vaiku buvo bendraujama, kaip jos nuomonė buvo formuojama, mes nežinome, mes galime tik spėlioti“, – kalbėjo vaikų psichiatras dr. Dainius Pūras.

„Aš nematau tikslo kariauti su L. Stankūnaite ir jos tėvais, nes aš iki tokio lygio niekada nenusirisiu. Tai ne tokie žmonės, su kuriais aš galėčiau kovoti. Bet rašydama skundus, gindama mergaitę, aš tik dėl to darau, kad man tos mergaitės gaila“, – tvirtina N. Venckienė.

Istorijoje savo žodį nusprendė tarti ir Prezidentė, kuri išplatino pareiškimą, kuriame teigiama: „Mergaitės interesai yra svarbiausia. Vykdant priimtą teismo sprendimą dėl vaiko gyvenamosios vietos nustatymo, prievartos naudojimas – netoleruotinas.“

„Daug klaidų padarė ir politikai. Jie kišosi tada, kada negalima kištis ir nesikišo, kai reikėjo kištis. Todėl neramu, kad ir šįkart atsitiks taip, kad sprendimas nebus įvykdytas. Tai vėl bus mūsų visų bejėgiškumas“, – teigė psichiatras D. Pūras.

Panevėžio apygardos teismas nusprendė nepriimti N. Venckienės skundo, kuriuo ji prašė panaikinti Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimą mergaitės globą grąžinti motinai L. Stankūnaitei.

Kristina Jackūnaitė
LTV „Šiandien“

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24