Neatmeta, kad dėl šeimos sąvokos teks taisyti ir Konstituciją

2011-10-05, 07:08
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentuodamas KT sprendimą dėl šeimos koncepcijos, Premjeras sako, kad išryškėjusias teisines spragas būtina užpildyti.
Andrius Kubilius teigia, kad po Konstitucinio Teismo (KT) sprendimo Lietuvoje reikia pasiekti brandų ir svarbų sutarimą, kad neliktų niekam abejonių, kas yra šeima ir kodėl ji mums rūpi.

„Skaitant KT sprendimą, gali susidaryti vaizdas, kad tai jau nebėra aišku. Jums aišku ir man aišku, bet kartais juridinę kalbą skaitant pasidaro nebeaišku.
Aš tikrai nematau Konstitucijoje tokių straipsnių, kurie nurodytų, kad šeimos santykius galima sukurti ne tik santuokos keliu. Tokių nuostatų Konstitucijoje tikrai nėra, jei yra kokių nors teisinių spragų, tai jas reikia užpildyti“, – interviu Lietuvos radijui sakė A. Kubilius.
Vyriausybės vadovas norėtų, kad Lietuvos teisės aktuose atsirastų panašus sakinys, kaip Arijos Konstitucijoje.
„Airija, kaip ir mes, yra katalikiška šalis. Iš Airijos Konstitucijos norėčiau pacituoti vieną sakinį, kuris galėtų atsirasti mūsų teisės aktuose ar ir konstituciniuose dokumentuose. Jis skamba taip: „Valstybė įsipareigoja su oficialiu dėmesiu ginti santuokos institutą, į kurį remiasi šeima, ir ginti jį nuo bet kokių pasikėsinimų“. Tai šeimos pagrindas yra santuoka ir valstybė įsipareigoja tai ginti“, – kalbėjo A. Kubilius.
Paklaustas, ar norint užpildyti jo minimą teisinę spragą, reikėtų taisyti Konstituciją, A. Kubilius sakė tokio varianto neatmetantis.    
„Bet galbūt užtenka ir specialiuose įstatymuose labai aiškiai apibrėžti, nes teisinės spragos egzistavimas atsiranda iš skirtingo juridinio suvokimo. Galbūt tą spragą, esančią Konstitucijoje, galima būtų užpildyti arba gerai sutvarkytais įstatymais, arba ir pačiu Konstitucijos tekstu“, – mano Premjeras.
Primename, kad praėjusią savaitę Konstitucinis Teismas nusprendė, kad Seimo 2008 m. birželio 3 d. nutarimo „Dėl Valstybinės šeimos politikos koncepcijos patvirtinimo“ nuostatose įtvirtintos tik santuokos pagrindu sukurtos (buvusios sukurtos) darnios šeimos, daugiavaikės šeimos, išplėstinės šeimos, krizę išgyvenančios šeimos, nepilnos šeimos, socialinės rizikos šeimos ir šeimos sąvokos prieštarauja Konstitucijai.
Konstitucinis Teismas pažymėjo, kad konstitucinė šeimos samprata grindžiama šeimos narių tarpusavio atsakomybe, supratimu, emociniu prieraišumu, pagalba ir panašiais ryšiais bei savanorišku apsisprendimu prisiimti tam tikras teises ir pareigas, t. y. santykių turiniu, o šių santykių išraiškos forma konstitucinei šeimos sampratai esminės reikšmės neturi.

www.lrt.lt
www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24