Teisingumo ministerija: teismuose trumpėja eilės

2011-09-14, 14:46
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Įsigaliojus tvarkai, leidžiančiai greitai ir patogiai sumokėti pusę baudos už padarytą administracinį pažeidimą, teismuose trumpėja eilės.
Per pirmus devynis šių metų mėnesius mūsų šalies teismai sulaukė beveik 14 proc. mažiau administracinės teisės pažeidimų bylų, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais.

Tai reiškia, kad maždaug 7 tūkst. atvejų asmenų padaryti administraciniai pažeidimai buvo išnagrinėti paprasčiau, rašoma pranešime spaudai.
Statistika taip pat rodo, kad kartu perpus sutrumpėjo ir eilės Lietuvos vyriausiame administraciniame teisme. Čia teisėjams šiemet teko peržiūrėti beveik 46 proc. mažiau administracinių pažeidimų bylų, nei per tą patį laikotarpį pernai. Atitinkamai sumažėjo ir skundų dėl pirmos instancijos teismuose priimtų sprendimų tokiose bylose.
Teisingumo ministras Remigijus Šimašius džiaugiasi, kad nauja tvarka pasiteisino ir duoda rezultatų. „Savanoriškai sumokėdami baudą, pirmą kartą teisę pažeidę žmonės yra nubaudžiami, tačiau išvengia ilgo pažeidimų nagrinėjimo proceso, taip sutaupydami ir savo, ir valstybės lėšas. Kartu tai mažina teismų, kitų institucijų darbo krūvį, kurios gali daugiau dėmesio skirti sudėtingoms byloms nagrinėti, greičiau ir kokybiškiau spręsti ginčus“, – sako šiuos pakeitimus iniciavęs teisingumo ministras.
Kadangi pusę baudos už padarytą pažeidimą dabar galima sumokėti tik esant tam tikroms sąlygoms (jei asmuo pripažino savo kaltę, prasižengė pirmą kartą, jam gresia ne didesnė nei 3 tūkst. litų piniginė bauda ir nėra padaryta žalos), teisingumo ministras siūlo šią pasiteisinusią tvarką taikyti absoliučiai visiems pirmąkart padariusiems administracinius nusižengimus asmenims. Pvz., ir tais atvejais, kai yra numatytas teisių apribojimas tam tikram laikui, kita nuobauda šalia baudos ir pan. Tiesa, lengviau nuo bausmės išsisukt negalės tie, kurie nusižengė būdami neblaivūs, neatlygino padarytos žalos ar iš jų numatyta konfiskuoti turtą.
Toks siūlymas yra įtvirtintas naujame Administracinių nusižengimų kodekse (ANK), kurį trečiadienį svarstys Vyriausybė.
Šiame projekte taip pat siūloma įtvirtinti nuobaudas, kurios pirmiausia būtų orientuotos į asmenų elgesio keitimą, o ne represines priemones. Visiškai atsisakoma arešto bausmės už administracinius pažeidimus, įtvirtinama daugiau galimybių skirti viešuosius darbus, įvedama galimybė asmenims kaip bausmę skirti išklausyti auklėjamuosius kursus.
ANK įtvirtinta ir galimybė visai neskirti nuobaudos tais atvejais, kai asmuo padaro mažai pavojingą nusižengimą, pvz., neteisingai užpildo dokumentą. Baudų nesiūloma skirti ir tais atvejais, jei verslininkai vadovausis neteisingai pateiktais išaiškinimais tų institucijų, kurios kontroliuoja jų veiklą.
Siekiant išvengti piktnaudžiavimo numatoma, kad pažeidimą nustatyti, o vėliau skirti už jį nuobaudą negalės tas pats pareigūnas. Kad bylų nagrinėjimas vyktų greičiau, teismai įpareigojami visus dokumentus bylos šalims siųsti elektroniniu būdu. Šios teismui taip pat galės pateikti visus dokumentus tokiu pat būdu.
Teisingumo ministras tikisi, kad šiais metais Seimui nebeteks ir vėl pratęsti senojo, dar nuo sovietinių laikų galiojančio Administracinių teisės pažeidimų kodekso, ir jį pakeis gerokai modernizuotas ANK.

www.lrt.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24