Vilniuje birželio 7-8 dienomis vyks konferencija, skirta žurnalistų saugumui

2011-06-01, 11:44
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vilniuje birželio 7-8 dienomis vyks konferencija, skirta žurnalistų saugumui Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) valstybėse, kurią globoja organizacijos pirmininkas, Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis, rengia ESBO pirmininkaujanti Lietuva ir organizacijos atstovė žiniasklaidos laisvei Dunja Mijatovič.

Planuojama, kad konferencijos dalyvius pasveikins 2013 metais ESBO pirmininkausiančios Ukrainos užsienio reikalų ministras Konstiantynas Hryščenka, ESBO generalinis sekretorius Marcas Perrinas de Brichambaut ir Parlamentinės asamblėjos prezidentas Petros Efthymiou.

Renginyje tikimasi sulaukti apie 200 dalyvių. Tarp pranešėjų bus Europos Tarybos žmogaus teisių komisaras Thomas Hammarbergas, pagrindinių nevyriausybinių organizacijų, dirbančių žurnalistų saugumo ir žiniasklaidos laisvės srityje, tokių kaip „Freedom House“, „Reporteriai be sienų“, Europos žurnalistų asociacija, Tarptautinė žurnalistų federacija ir Žurnalistų apsaugos komitetas, atstovai.

Konferencijoje taip pat dalyvaus žurnalistai, savo darbe susidūrę su saugumo grėsmėmis ir saviraiškos laisvės apribojimais.

Vyriausybių, teisėsaugos institucijų, žiniasklaidos, nevyriausybinių organizacijų atstovai ir įstatymų leidėjai iš ESBO valstybių Vilniuje aptars ESBO regione egzistuojančius iššūkius žurnalistų saugumui, pasidalys gerąja patirtimi. Konferencijoje planuojama kalbėti apie teisės aktų bazės tobulinimą, teisėsaugos veiklą, teisines priemones. Taip pat ketinama parengti rekomendacijas, kaip pagerinti žurnalistų saugumą ESBO regione.

Renginys bus suskirstytas į tris sesijas. Pirmojoje daugiausia dėmesio bus skirta valdžios vaidmeniui užtikrinant žurnalistų saugumą. Joje bus aptariama, kaip valstybės institucijos, teisėsauga ir įstatymų leidėjai gali užtikrinti žurnalistų saugumą ir kokiu būdu galėtų prisidėti prie didesnės žiniasklaidos ir saviraiškos laisvės.

Antroje sesijoje ketinama apžvelgti pilietinės visuomenės, žurnalistų ir nevyriausybinių organizacijų indėlį į viešojo intereso gynimą, visuomenės švietimą, diskusijų rengimą siekiant politinės paramos saugių žurnalistų darbo sąlygų užtikrinimui.

Trečioje konferencijos dalyje bus kalbama apie geriausias įstatymų leidybos, teisėsaugos praktikas ir teisinius instrumentus žurnalistų saugumui užtikrinti, greitų, skaidrių ir nuodugnių bylų tyrimų svarbą.

Konferenciją rengia 2011 metais ESBO pirmininkaujanti Lietuva kartu su ESBO atstove žiniasklaidos laisvei, ESBO trejetu ir Ukraina. Trejetui priklauso ESBO pirmininkaujanti Lietuva, prieš ją vadovavęs Kazachstanas ir kitais metais organizacijos vairą perimsianti Airija.

Birželio 7 dieną vakare Europos tarybos žmogaus teisių komisaras ir ESBO atstovė žiniasklaidos laisvei rengia paskaitą apie žurnalistų apsaugą nuo smurto.

www.urm.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24