Spausdinti šį puslapį

Nagrinėja skundą dėl pagalbos Graikijai neteisėtumo

2011-07-06, 13:30
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vokietijos Konstitucinis teismas trečiadienį pradėjo nagrinėti skundą dėl finansinės pagalbos Graikijai neteisėtumo.
Vokietijos vyriausybės sprendimą padėti nemokiai Graikijai apskundė vienas krikščionių demokratų parlamentaras bei grupė profesorių.
Prieš pradėdamas nagrinėti šią bylą Vokietijos aukščiausiosios teisinės instancijos prezidentas Andreasas Vosskuhle pareiškė, jog nebus diskutuojama apie ekonominės pagalbos Graikijai priežastis, o tik teisiniais klausimas. Būtent – ar Vokietijos vyriausybė, duodama garantijas iki 150 milijardų eurų, nepažeidė šalies konstitucijos.


Ieškovų nuomone, buvo pažeista Vokietijos parlamento – Bundestago – biudžetinė teisė, kadangi parlamentas faktiškai tik pritarė skubiam vyriausybės įstatymui, neturėdamas galimybės įsigilinti.
Be to, ieškovai teigia, jog net ir Europos Sąjungos teisiniuose aktuose (Lisabonos sutartyje) yra nurodyta, jog viena šalis neatsako už kitos skolas, tokiu būdu netgi draudžiama padėti įsiskolinusioms valstybėms, nes taip bus tik skatinama netinkama biudžeto politika.
Vokietijos Konstitucinio teismo sprendimo šiuo klausimu laukiama rudenį. Ekspertai nemano, jog teismas lieps nutraukti finansinę pagalbą Graikijai, tačiau tikėtina, jog vyriausybė bus paraginta duoti daugiau sprendimo laisvės Bundestagui. Ypač kai kalba eina apie didžiules mokesčių mokėtojų pinigų sumas.
Kadangi Vokietija yra finansiškai stipri Europos Sąjungos valstybė, jai ir ateityje teks susidurti su panašiais solidarumo mokėjimais.
Vida Kaluza
Lietuvos radijas

Komentuoti