Spausdinti šį puslapį

Priminė keleiviams jų teises

2011-07-08, 05:54
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Siekiant patogių ir saugių kelionių, Europos vartotojų centras Vilniaus oro uoste keliautojams priminė jų teises.
Per metus iš Lietuvos centras sako sulaukiantis apie kelis šimtus skundų, ir pastebi, kad kasmet daugėja besikreipiančių, praneša LTV „Šiandien“.
Ne vienam keliaujančiam bagažas dingo, buvo apgadintas, o gal net pavogtas. Kai kurie patyrė ir vėluojančius ar nukeltus skrydžius. Ką daryti tokiu atveju, žino ne visi. Vartotojų teisių atstovai teigia, kad už prarastą bagažą galima gauti iki 4200 Lt, už atidėtą skrydį, atsižvelgiant į atstumą – iki 2000 Lt kompensaciją.


„Jeigu skrydis atidėtas dėl gamtinių sąlygų, kaip kad buvo Europoj išsiveržus vulkanui, tokiu atveju kompensacijos asmeniui, aišku, nepriklauso, nes tai jau yra ne pačių oro kompanijų kaltė. Jeigu tai būtų jų kaltė ir yra vėlavimas, tada kompensacijos priklauso“, – sako Europos vartotojų centro teisininkė Jaunė Dalinkevičiūtė.
Kilus bet kokiems nepatogumams, pirmiausia reikia kreiptis į informacijos tarnybą ir pasiimti keliautojų teisių sąrašą. Kompensacijos ar kitoks pasirūpinimas keliautojais priklauso nuo įvairių aplinkybių – atstumo iki šalies, į kurią keliauji, padarytų nuostolių dydžio ir priežasčių, dėl kurių žala padaryta.
Pavyzdžiui, atidėjus skrydį daugiau nei dviem valandoms, keleiviui priklauso maistas, gaivieji gėrimai, teisė nemokamai paskambinti telefonu ar išsiųsti faksą. Atidėjus skrydį ilgesniam laikui – oro bendrovė turi suteikti ir transportą bei nakvynę.
Europos vartotojų centras per metus iš Lietuvos sulaukia apie tris šimtus skundų. Apie pusei žmonių padeda iš karto, kitiems pataria, kur kreiptis ir ką daryti toliau.

Ugnė Galadauskaitė
LTV „Šiandien“

Komentuoti