Smulkiausieji verslininkai ir toliau galės naudotis verslo liudijimais

2011-07-09, 11:26
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Finansų ministerija parengė ir savo interneto svetainėje www.finmin.lt pateikia viešai konsultacijai pakeitimus, susijusius su fiksuoto gyventojų pajamų mokesčio sumokėjimu, įsigyjant verslo liudijimą. Sutarus dėl pakeitimų, jie galėtų įsigalioti nuo 2012 metų.
Atsižvelgiant į tai, kad fiksuoto gyventojų pajamų mokesčio sumokėjimas įsigyjant verslo liudijimą yra skirtas tik pačiam smulkiausiam gyventojo verslui, kuris neprisideda prie konkurencinių sąlygų iškraipymo, o jo sumokamas fiksuotas mokestis nėra nepagrįstai mažas lyginant su veiklos apimtimi ir pajamomis, siūloma išlaikyti absoliučiai didžiąją dalį (apie 90 proc.) veiklų, kuriomis galima verstis įsigijus verslo liudijimą.

Tačiau siūloma apriboti galimybes verstis tokiomis veiklomis ir tokiais būdais, kurie nebūdingi pačiam smulkiausiam gyventojo verslui: teikti prekes ir paslaugas juridiniams asmenims; užsiimti didmenine prekyba – teikti prekes kitiems su verslo liudijimais dirbantiems asmenims; vykdyti veiklą, kuriai keliami specifiniai reikalavimai, arba mokėti fiksuotą pajamų mokestį kuomet verslas nėra nesudėtinga techninė, bet kūrybinė-intelektinė veikla.
Kai kurių veiklų, sumokant fiksuotą pajamų mokestį, apribojimas tik neženkliai pakoreguos bendrą veiklų su verslo liudijimais sąrašą – absoliučiai didžioji dalis iš daugiau nei 100 veiklos rūšių išlieka.
Norime priminti, kad palanki alternatyva yra registruoti individualią veiklą pagal pažymą, kuriai nuo 2011 metų taikomas tik 5 proc. tarifas realiam veiklos pajamų ir sąnaudų skirtumui. Tad mokestis mokamas nuo realaus veiklos rezultato, kartą metuose, pateikus metinę pajamų deklaraciją. Daugeliui atvejų individualios veiklos nuostolis gali būti perkeliamas ir tokiu būdu mažinamas ateinančių penkerių metų pelnas. Be to, šiai veiklai leidžiama nustatyti sąnaudas supaprastintu būdu – tiesiog atimant 30 proc. pajamų be sąnaudas pagrindžiančių dokumentų. Taigi 5 proc. tarifas mokamas ne nuo 100, bet nuo 70 proc. pajamų.
Primintina, kad nuo 2012 metų įsigalioja ir reikalavimas dirbantiems su verslo liudijimais ir pasiekusiems registravimosi PVM mokėtoju ribą (nuo 2012 metų – 150 tūkst. litų) pereiti prie pažangesnės pajamų mokesčio mokėjimo formos – pajamų mokesčio sumokėjimo nuo realaus veiklos rezultato (registruojant individualią veiklą, steigiant įmonę, pan.).
Taip pat siūloma panaikinti galimybę siūloma panaikinti galimybę į verslo liudijimą įrašyti kitus asmenis, nes stebima piktnaudžiavimo atvejų, kuomet verslo liudijimas įsigyjamas lengvatinėmis sąlygomis (pvz. žmogaus su negalia vardu), o veiklą vykdo kitas žmogus, kuris būna įrašytas verslo liudijime.
Kartu siūloma nustatyti, kad visi ne lauko sąlygomis individualia veikla su verslo liudijimais užsiimantys gyventojai, parduodami prekes ar teikdami paslaugas kitiems gyventojams, privalės išrašyti prekių (paslaugų) pirkimo-pardavimo kvitą, nebent jie savo veikloje naudoja kasos aparatus ir todėl pirkėjams ar paslaugų gavėjams išduoda kasos aparato kvitą.
Teikiami siūlymai atitinka „Verslo laiptų“ iniciatyvoje diskutuojamą verslo augimo koncepciją, kad galimybė mokėti fiksuotą pajamų mokestį turėtų būti taikoma tik smulkiausiu verslu užsiimantiems gyventojams.
Siūlymai pateikti derinti atsakingoms institucijoms, smulkų ir kitą verslą vienijančioms asocijuotoms struktūroms, kitoms suinteresuotoms organizacijoms. Finansų ministerija laukia visų suinteresuotų pusių pastebėjimų, pasiūlymų bei yra pasirengusi organizuoti atskirus susitikimus ir diskusijas siūlymų klausimais.

finmin.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24