Siūloma atsisakyti apribojimų įmonių pavadinimams

2013-05-22, 15:22
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Remigijus Šimašius siūlo, kad Lietuvoje steigiamos įmonės, įstaigos ar organizacijos savo pavadinimuose galėtų naudoti ir lotynų kalbos abėcėlės pagrindu sudarytus užsienio kalbų žodžius, atsisakant dabartinio teisės aktų reikalavimo pavadinimus sudaryti tiktai laikantis bendrinės lietuvių kalbos normų.

Tai numatančios Civilinio kodekso pataisos užregistruotos Seimo posėdžių sekretoriate. Jas parėmė dar 13 įvairioms frakcijoms priklausančių Seimo narių.

Juridinių asmenų pavadinimuose taip pat siūloma leisti naudoti tarmiškus lietuvių kalbos žodžius.

"Lietuvoje įmones steigiantys žmonės savo prekes ar paslaugas parduoda Europos Sąjungoje, kur įtvirtintas laisvas prekių ir paslaugų judėjimas, arba kitur už Lietuvos ribų. Jeigu bendrovė pardavinėja kojines tik sostinės Kalvarijų turguje, jai pavadinimas "Auksinė vilna" puikiai tinka. Bet jeigu verslininkai norėtų tas pačias kojines parduoti, pavyzdžiui, Anglijoje, tikriausiai norėtų pasivadinti kitaip", - sakė pataisų iniciatorius Liberalų sąjūdžio frakcijos narys R. Šimašius.

Liberalas pabrėžia, kad reikalavimas juridinių asmenų pavadinimus sudaryti atsižvelgiant į nacionalinės bendrinės kalbos normas, kaip šiuo metu yra Lietuvoje, iš visos Europos Sąjungos dar taikomas tiktai Slovėnijoje.

Seimo Parlamentinių tyrimų departamento 2013 metų duomenimis, daugumos Europos Sąjungos valstybių įstatymai nekelia specialių kalbos reikalavimų juridinio asmens pavadinimui (pvz., Belgija, Danija, Portugalija, Slovakija, Suomija, Švedija). Kitų valstybių įstatymai numato, kad juridinių asmenų pavadinimai turi būti sudaryti valstybinės kalbos ir lotynų kalbos abėcėlės pagrindu (Estijoje, Latvijoje, Kipre, Rumunijoje ir Vengrijoje).

www.l24.lt

Komentarai  

 
#1 . 2013-05-22 22:04
Sim turi galva ir kartais moka ja naudotis.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24