A. Paulauskas: turime susitarti dėl referendumo klausimo formuluotės

2013-05-13, 12:48
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Seimo Darbo partijos frakcijos narys Artūras Paulauskas, parlamentui pateikęs nutarimo projektą, siūlantį surengti referendumą dėl dvigubos pilietybės įteisinimo, stebisi nuomonių kaita dėl dvigubos pilietybės.

"Dvigubos pilietybės įteisinimo procesas virsta kova: vieni bijo rusų, antri - referendumo, kiti linkę ir toliau vilkinti šį procesą. Keista, kad dar sausį buvę dvigubos pilietybės įteisinimo šalininkai dabar jau keičia savo nuomonę teigdami, kad referendumas - rizikingas kelias, ir siūlo ieškoti kitų kelių įteisinti dvigubą pilietybę.

Konstitucinis Teismas tiek 2003 m. gruodžio 30 d., tiek 2006 m. lapkričio 13 d. nutarimuose aiškiai pasakė, kad pilietybės institutą reguliuojanti Konstitucijos nuostata gali būti keičiama tik referendumu, tad negalima vienašališkai priimti sprendimo - reikia tartis su tauta", - teigia Seimo narys A. Paulauskas.

Pasak parlamentaro, nuogąstavimas, kad referendumas gali neįvykti dėl menko gyventojų aktyvumo, tėra viena iš prielaidų. A. Paulauskas sako, kad referendumą siūloma rengti per ateinančius prezidento rinkimus, nes praktika rodo, kad prezidento rinkimai pasižymi gana dideliu piliečių aktyvumu.

"Turime susitarti dėl referendumo klausimo formuluotės ir priimti sprendimą rengti referendumą. Tačiau reikia suprasti ir tai, kad prasidės didelis darbas - bendrai turėsime agituoti, kalbėti su žmonėmis, aiškinti, kokia dvigubos pilietybės nauda. Daugelis šeimų yra susidūrę su emigracija, tad klausimas dėl dvigubos pilietybės tikrai svarbus. Neturime apriboti žmonėms galimybės išlikti ir Lietuvos piliečiais, nors jie savo gyvenimus kuria užsienyje.

Statistikos departamento duomenimis, per metus iki 600 Lietuvos piliečių netenka Lietuvos pilietybės, nes įgyja kitos šalies pilietybę. Skaičiai labai dideli, tad turime suteikti galimybę išvykusiems neprarasti ryšio su Tėvyne. Lietuvos pilietybė lietuvių kilmės žmonėms - prigimtinė teisė", - įsitikinęs A. Paulauskas.

Konstitucijos 12 straipsnis numato, kad, išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis. Šią Konstitucijos nuostatą galima keisti tik referendumu.

Pagal dabartinį Pilietybės įstatymą, dviguba pilietybė leidžiama tiems, kurie iš Lietuvos pasitraukė iki Nepriklausomybės atkūrimo 1990-aisiais, taip pat tiems, kurie pilietybę įgijo automatiškai. Tačiau dvigubą pilietybę turintieji nuo gimimo, sulaukę pilnametystės, per trejus metus turi apsispręsti, kurią pilietybę pasirinkti.

Balandžio 16 d. Seimas po pateikimo pritarė nutarimo projektui, kuriame siūloma nustatyti, kad referendumas būtų vykdomas kartu su 2014 metų Respublikos prezidento rinkimais.

Iniciatoriai siūlo pateikti referendumui šio svarbaus Valstybės bei Tautos gyvenimo klausimo sprendimo tekstą: "Pritariu, kad Lietuvos Konstitucijos 12 straipsnio antroji dalis būtų išdėstyta šitaip: "Lietuvos Respublikos pilietis gali būti ir kitos valstybės piliečiu".

Kad referendumas būtų laikomas įvykusiu, reikia, jog savo nuomonę pareikštų daugiau nei pusė rinkimų teisę turinčių ir į rinkimų sąrašus įrašytų asmenų.

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24