Konstitucijos pataisa drausmintų daugiamandatėse rinkimų apygardose išrinktus parlamentarus

2013-05-07, 15:14
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Konstitucijoje siūloma įteisinti, kad Seimo nario įgaliojimai nutrūksta ir tuomet, kai daugiamandatėje rinkimų apygardoje išrinktas Seimo narys išstoja arba yra pašalinamas iš jį iškėlusios partijos narių.

36 parlamentarų grupės vardu tokį Konstitucijos 63 straipsnio pakeitimo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo narys "darbietis" Valdas Skarbalius.

Jeigu Seimas pritartų siūlomai Konstitucijos pataisai, būtų išplėsti Seimo nario įgaliojimų pasibaigimo atvejai.

Anot teikėjų, šiuo projektu siekiama garantuoti rinkėjams prieš rinkimus duotų pažadų įvykdymą bei sklandų ir efektyvų Seimo darbą visos kadencijos metu.

"Šia pataisa mes siekiame užkirsti kelią politinėms išdavystėms. Puikiai prisimename, kiek sumaišties į visuomenės gyvenimą ir broko į Seimo darbą įnešė politiniai perbėgėliai, kurių praėjusios Seimo kadencijos metu buvo net 21. Situacija, kuomet politikai, į parlamentą patekę po vienos partijos vėliava, po kurio laiko pakeičia politinę stovyklą bei pradeda propaguoti visiškai priešingas vertybes nei deklaruotos rinkimų metu, demokratinėje valstybėje yra visiškai nepriimtina", - sako vienas iš šių pataisų iniciatorių, Darbo partijos frakcijos narys V. Skarbalius.

Politikas pažymi, kad šis Seimas ir valdančioji koalicija jau pasižymėjo itin efektyviu ir sklandžiu darbu, todėl jis neabejoja, kad Konstitucijos pataisoms, reikalaujančioms dviejų balsavimų Seime bei 94 Seimo narių balsų, bus pritarta.

"Tokia Konstitucijos pataisa būtų naudinga tiek pačiam Seimui, tiek visuomenei. Viena vertus, ji galės garantuoti, kad Seimo nariai tinkamai atstovaus juos išrinkusių žmonių interesams visus ketverius metus, kita vertus, patiems Seimo nariams ji leis susikoncentruoti ties politiniu darbu bei nepasiduoti galimoms provokacijoms ir politinės korupcijos apraiškoms siekiant juos pervilioti arba kaip nors kitaip paveikti jų valią", - sako Seimo narys.

Parlamentaras pabrėžia, kad ši pataisa nereikalaus jokių papildomų valstybės biudžeto išlaidų, nes pašalinus politinį perbėgėlį iš Seimo nauji rinkimai nebūtų rengiami, o jo vietą užimtų žemiau partiniame sąraše esantis kandidatas.

Šiuo metu Seimo nario įgaliojimai nutrūksta, kai pasibaigia įgaliojimų laikas arba į pirmąjį posėdį susirenka pirmalaikiuose rinkimuose išrinktasis Seimas; jis miršta; atsistatydina; teismas pripažįsta jį neveiksniu; Seimas panaikina jo mandatą apkaltos proceso tvarka; rinkimai pripažįstami negaliojančiais arba šiurkščiai pažeidžiamas rinkimų įstatymas; pereina dirbti arba neatsisako darbo, nesuderinamo su Seimo nario pareigomis; netenka Lietuvos Respublikos pilietybės.

Konstitucijos pataisų projektai svarstomi ir dėl jų balsuojama Seimo posėdyje du kartus, tarp balsavimų daroma ne mažesnė kaip 3 mėnesių pertrauka. Kiekvieno balsavimo metu už projektą turi balsuoti ne mažiau kaip 2/3 visų Seimo narių.

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24