Teismų reforma turi užtikrinti greitus ir teisingus sprendimus

2013-05-06, 17:40
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė su didžiausių šalies teismų vadovais aptarė pokyčius teismų sistemoje - kaip veikia jau priimtos priemonės ir ko papildomai reikia teismų darbui gerinti, taip pat teismų reformos eigą.

Teismų veiklos tobulinimui ir skaidrinimui Prezidentė asmeniškai skiria ypatingą dėmesį.

„Teismų sistemoje jau vyksta realios permainos: apsivaloma nuo nesąžiningų ir korumpuotų teisėjų, pradėjus vadovų rotaciją nebeliko amžinų teismų pirmininkų. Teismų sistemoje reformos turi tęstis toliau, kad žmonėms būtų užtikrinti greiti ir atsakingi sprendimai", - sako Prezidentė.

Valstybės vadovės teigimu, siekiant dar efektyvesnio teismų darbo turi tęstis vakarietiška Europos šalių praktika grįsta reforma. Tam, kad pokyčiai vyktų sklandžiai ir reforma neįstrigtų politinėse diskusijose, reformos eiga detaliai turi būti derinama su Seimu ir Vyriausybe. Šiemet jau sujungti Vilniaus, Kauno ir Šiaulių apylinkių teismai, toliau ketinama stambinti apygardų administracinius ir apylinkių teismus.

Pasak Prezidentės, kova su tyčiniu bylų vilkinimu turi tęstis toliau. Šalies vadovės iniciatyva prailginti senaties terminai, taip pat Seimui pateiktos Baudžiamojo proceso kodekso pataisos, kuriomis siūloma sutrumpinti pertraukas tarp teismo posėdžių. Prezidentės iniciatyva supaprastinus administracinių bylų nagrinėjimo tvarką šios bylos dabar nagrinėjamos greičiau, tačiau, pasak šalies vadovės, būtina pažaboti baudžiamųjų bylų vilkinimą ir paspartinti bankroto bylų nagrinėjimą.

Visuomenei neturi kilti jokių abejonių dėl teisėjų etikos ir kvalifikacijos. Prezidentės iniciatyva parengtos ir artimiausiu metu Seimui bus teikiamos įstatymo pataisos, užtikrinsiančios teisėjų konkurenciją siekiant karjeros. Jos garantuos, kad į aukštesnes teisėjų pareigas bus paskirti profesionaliausi, o ne būtinai ilgiausiai dirbantys teisininkai.

Prezidentės spaudos tarnyba

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24