Vilniaus mokinių tėvai tęsia kovą už savo vaikų teises

2015-10-01, 15:40
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Vilniaus mokinių tėvai tęsia kovą už savo vaikų teises © L24 (M.Paliuškevič nuotr.)

Vilniaus mokyklas lankančių mokinių tėvai tęsia kovą už savo vaikų teises ir mokyklas, kurias lanko jų atžalos. Šiemet tautinių mažumų bendruomenės, stodamos ginti mokinių teises ir švietimo įstaigas, surengė ne vieną piketą.

Kadangi kelių Vilniaus mokyklų tautinių mažumų kalbomis likimas dar nėra aiškus, spalio 2 d., 14.00 val., prie Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo tėvai rengia protesto akciją.

Tautinių mažumų mokyklas lankančių mokinių tėvai abejoja LVAT teisėjo Irmanto Jarukaičio nešališkumu. Šis teisėjas pirmininkavo LVAT teisėjų kolegijai, kuri priėmė sprendimą dėl Vilniaus Simono Konarskio vidurinės mokyklos, ir įžvelgia jo sąsajų su Vilniaus meru R. Šimašiumi.

Vilniaus S. Konarskio vidurinė mokykla lenkų mokomąja kalba apskundė teisme Vilniaus miesto tarybos sprendimus, kuriais naujoji valdančioji dauguma sostinėje bando degraduoti 9 Vilniaus vidurines mokyklas iki pagrindinių statuso, t.y. uždrausti joms komplektuoti 11 ir 12 klases.

Pirmosios instancijos teismas - Vilniaus apygardos administracinis teismas – š.m. rugpjūčio mėnesį priėmė lenkų S. Konarskio vidurinei mokyklai palankią nutartį - sustabdė Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimų galiojimą, tuo tarpu apeliacinis teismas - Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas – patenkino Vilniaus miesto savivaldybės skundą. Svarbu tai, kad sprendimą Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas priėmė skubos tvarka, kai pirmosios instancijos teismas dar neišnagrinėjo ginčo esmės.

Mokyklos bendruomenė neturėjo galimybės pateikti savo argumentus ir pasisakyti dėl ginčo dalyko, iš jos buvo atimta teisė pareikšti nušalinimą LVAT teisėjų kolegijos pirmininkui Irmantui Jarukaičiui.

Rugsėjo pradžioje tautinių mažumų atstovai surengė piketą prie Teisingumo ministerijos. Piketuotojai prašė ministro užtikrinti teisingumą ir teismų nešališkumą.

„Mes, pertvarkomų mokyklų bendruomenių atstovai, priversti kreiptis į Lietuvos Respublikos Teisingumo ministeriją ir Jus, gerbiamas Ministre, ir prašyti, kad būtų pašalintos bet kokios prielaidos ateityje panašiems precedentams atsirasti bei būtų užtikrintas pareiškėjų teisių, įtvirtintų ABTĮ, įgyvendinimas", - rašoma ministrui įteiktoje peticijoje.

Tėvai mano, kad LVAT nutartis yra šališka, skandalinga.

Teisingumo ministrui adresuotoje peticijoje Lietuvos lenkų mokyklų streiko komitetai, Lietuvos lenkų mokyklų tėvų forumas ir Komitetai mokykloms apginti nurodė, kad I. Jarukaitis ir R. Šimašius tais pačiais 1997 metais baigė VU Teisės fakultetą, o tuo metu, kai dabartinis Vilniaus meras ėjo teisingumo ministro pareigas, I. Jarukaitis dirbo Europos teisės departamente prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos.

Kelių bylos faktų palyginimas perša išvadą, kad savivaldybė tikėjosi būtent tokios bylos baigties, neatmestina galimybė, kad savivaldybė buvo praktiškai įsitikinusi tokia, o ne kitokia bylos baigtimi ir tuo, kieno naudai teismas išnagrinės bylą.

S. Konarskio vidurinės mokyklai ir tėvams rugpjūčio 27 d. buvo pranešta, kad Vilniaus m. savivaldybė apskundė teismo nutartį, kuria pirmosios instancijos teismas sustabdė Vilniaus miesto savivaldybės tarybos š.m. liepos 29 dienos sprendimo galiojimą. Teismo raštinės darbuotojai pranešė mokyklai, kad bendruomenė turi 14 dienų pasisakyti dėl ginčo esmės.

Po keturių dienų, rugpjūčio 31 dieną, 16.30 val., mokykla buvo informuota, kad aukštesnės instancijos teismas jau priėmė nutartį byloje ir paliko galioti savivaldybės tarybos sprendimą dėl mokyklos reorganizacijos. Tokie teismų veiksmai yra skandalingi. Tėvai ir mokyklų bendruomenės neturėjo galimybės apsiginti, pateikti savo argumentus.

Tėvai negali taikstytis su akivaizdžia savivale, kuri tiesiogiai veikia jų vaikus, todėl rengia protesto akciją.

Protestas rengiamas spalio 2 d., penktadienį, 14.00 val., prie Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (Žygimantų g. 2, Vilnius).

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24