2012 m. Lietuvos savivaldybėse vykdytos mokinių nešiojamų kuprinių svėrimo akcijos duomenys

2012-12-07, 06:49
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Taisyklinga kūno laikysena – tai išorinio grožio ir vidinės darnos atspindys. Ji sudaro optimalias sąlygas krūtinės ląstos, dubens, galūnių kaulų ir vidaus organų vystymuisi ir veiklai. Todėl jos formavimu būtina rūpintis nuo pat vaikystės. Netaisyklinga kūno laikysena retai būna įgimta, jai įtaką daro netinkama aplinka: kai vaikas sėdi persikreipęs, per mažai juda.

Italijos, Australijos, Honkongo mokslininkų tyrimais įrodyta per daug sveriančių ar netinkamai nešiojamų kuprinių įtaka kaklo, pečių, nugaros skausmų, pasunkėjusio kvėpavimo bei netaisyklingos laikysenos vystymuisi. Jungtinėse Amerikos Valstijose atlikto tyrimo duomenimis, net 6 iš 10-ies 9–20 metų amžiaus mokinių skundėsi lėtiniu nugaros skausmu, susijusiu su sunkios kuprinės nešiojimu. Dėl per sunkių nešulių nešiojimo vaikams gali prasidėti nugaros skausmai arba vadinama jaunatvinė osteochondrozė, kuri vėliau dešimčia metų anksčiau sukels senatvinę osteochondrozę. 

Savivaldybių visuomenės sveikatos biurai, atsižvelgdami į Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas, 2012 m. rugsėjo mėnesį vykdė mokinių kuprinių svėrimo akciją. Akcijos tikslas – atkreipti mokinių ir jų tėvų dėmesį į mokyklinių kuprinių svorį ir turinį bei galimą sunkios kuprinės poveikį vaiko sveikatai.

Iš viso akcijoje įvertinta 53555 (I klasių – 6834, II klasių – 9261, III klasių – 9631, IV klasių – 9065, V klasių – 8945, VI klasių – 4946, VII – 1056, VIII – 1481, IX klasių – 1324, X klasių – 572, XI klasių – 269, XII klasių – 171) mokinių kuprinių svoris. Taip pat vertinti kuprinių tipai, kuprinės nešiojimo būdas bei mokinių nuomonė apie jų nešiojamos kuprinės svorį. Akcijoje dalyvavo vienodas mergaičių ir berniukų skaičius.

Duomenis pateikė Alytaus miesto, Alytaus, Anykščių, Biržų rajonų, Druskininkų miesto, Ignalinos, Jonavos, Joniškio, Jurbarko, Kaišiadorių, Kalvarijos, Kauno, Kazlų Rūdos, Kėdainių, Kelmės, Marijampolės rajonų, Klaipėdos miesto, Kupiškio, Lazdijų, Molėtų, Pagėgių, Pakruojo rajonų, Palangos ir Panevėžio miestų, Panevėžio, Pasvalio, Plungės, Prienų, Radviliškio, Rokiškio, , Šalčininkų, Šilalės, Šilutės, Širvintų, Tauragės, Telšių, Trakų, Ukmergės, Utenos, Varėnos, Vilkaviškio rajonų, Vilniaus miesto, Vilniaus, Visagino, Zarasų rajonų savivaldybės.

Visuomenės sveikatos biurų specialistai savarankiškai rinkosi kokias klases ir kokį mokinių kuprinių skaičių vertinti.

Įvairių šalių gydytojai vaikams rekomenduoja nešti ne sunkesnę kaip 10 proc. savo svorio kuprinę, kuri turi būti su dviem diržais ir nešama taisyklingai užsidėjus ant pečių. Kai kurių šalių mokslininkų duomenimis, kasdieninis nešiojimas sunkesnės kaip 15 proc. savo svorio kuprinės gali būti traktuojamas kaip rizikos veiksnys, darantis įtaką moksleivio nugaros skausmų atsiradimui.

Remiantis Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis, mokinių sveikatos profilaktinių patikrinimų metu nustatoma vis daugiau netaisyklingos laikysenos atvejų. Jeigu 2009 m. 1000-čiui 0–17 metų moksleivių buvo nustatyta 31 atv. netaisyklingos laikysenos, tai 2011 m. atitinkamai 33 atv.

Išanalizavus gautus duomenis, nustatyta, kad tikrinimo dieną 58,2 proc. mokinių mokyklinė kuprinė svėrė iki 10 proc. mokinio svorio, t. y. tiek, kiek rekomenduoja gydytojai. 35,1 proc. mokinių kuprinių svėrė nuo 11 iki 15 proc. jų svorio, o 6,7 proc. mokinių kuprinė svėrė daugiau kaip 15 proc. jų svorio.

Apibendrinus duomenis pagal klases paaiškėjo, kad kuprines, kurių svoris sudaro iki 10 proc. kūno masės, daugiausiai devintokai (83,8 proc.). Labai sunkias kuprines (> 15 proc. kūno masės) nešioja antrų klasių mokiniai (9,5 proc.) (1 grafikas). Buvo 40 kg. sveriančių vaikų, kurie nešiojo 7 kg. ar net 9 kg. sveriančias kuprines. Dažniausiai kuprinės būdavo per sunkios dėl jose esamų nereikalingų daiktų; visos savaitės knygų ar pratybų, kelių dailės reikmenų rinkinių ar kolekcionuojamų libdukų albumų.

1 grafikas. Mokinių kuprinių svoris pagal moksleivių svorį (proc.)

11–12 metų (5–6 klasių) vaikams aktyviai formuojasi kaulų bei raumenų sistemos, nuo 5-os klasės mokymo disciplinas dėsto keli mokytojai, pamokos vyksta vis kitame kabinete, tad labai svarbu, kad kuprinės neviršytų rekomenduojamo svorio. Visgi akcijos rezultatai parodė, kad 38 proc. penktokų ir 32,6 proc. šeštokų nešioja sunkias (nuo 11 iki 15 proc. kūno masės) kuprines, o labai sunkias kuprines (> 15 proc. kūno masės) nešioja 7,7 proc. penktų ir 5,2 proc. šeštų klasių mokinių.

Vykdant šią akciją, visuomenės sveikatos biurų specialistai ne tik svėrė mokinius bei jų kuprines, bet ir įvertino kuprinės tipą – kuprinė su vienu diržu, su dviem diržais ar tik su rankena. Įvertinus 33305 akcijoje dalyvavusių mokinių kuprines nustatyta, kad 93 proc. kuprinių buvo su dviem diržais (2 grafikas).

www.smm.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24