Varšuvoje - protestas prieš Lietuvos lenkų diskriminavimą

2015-05-13, 14:08
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Varšuvoje - protestas prieš Lietuvos lenkų diskriminavimą © L24 (Fot. Viktor Jusel)

„Lietuvos valdžia grobia iš lenkų žemę, naikina mokyklų tinklą ir sėja neapykantą“, „Stop - Lietuvos lenkų diskriminacijai“ - tokio turinio plakatus prie Lietuvos Respublikos ambasados Varšuvoje laikė ten piketavę tėvynainiai. Šeštadienį čia vyko protestas prieš lenkų mokyklas Lietuvoje diskriminuojančią Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministerijos vykdomą švietimo reformą.

„Esame čia tam, kad pareikštume savo protestą prieš Lietuvos lenkų diskriminavimą. Tai ne pirmas mūsų protestas, tačiau šiandien nerimą mums kelia visų pirma lenkų švietimo sistemos likimas šioje šalyje. Lenkų mokyklos yra svarbiausios Lietuvos lenkų tautinės mažumos išlikimui. Tai dėl lenkų mokyklų Lietuvos lenkų bendruomenė išliko. Lenkų mokyklos ištvėrė net sovietmetį, o dabar reguliariai ir sistemingai naikinamos“, - kalbėjo pagrindinis piketo organizatorius, draugijos „Memoriale Fidelis“ pirmininkas Aleksandre Šycht (Aleksander Szycht).

Vienas piketo autorių buvo ir Pakraščio organizacijų federacijos pirmininko pavaduotojas, Pakraščio - taip pat ir Lietuvos - lenkų bičiulis Adam Chajevski (Adam Chajewski).

Pikete dalyvavę Pakraščio organizacijų atstovai ir varšuviečiai išreiškė solidarumą su Lietuvos lenkais. Išreiškė savo protestą prie Lietuvos lenkų mokyklas diskriminuojančią Švietimo ir mokslo ministerijos vykdomą švietimo reformą. Piketo tikslas buvo padėti suprasti lenkams lenkų situaciją buvusiose Pakraščio teritorijose ir ypač sunkią - Lietuvoje.

„Šlovė Lietuvos lenkams, kad gina savo tvirtovę nepaisydami raginimų, kad pasipriešinimas neturi prasmės. Iš jų krašto buvo kilę daug „Prakeiktų Karių“ ir šiandien jie elgiasi panašiai priešindamiesi lenkiškumo budeliams bei jų šmeižikiškiems įvykių kontekstą falsifikuojantiems ar net atvirai melagingiems kaltinimams. Kviečiu paploti nepalaužiamiems Lietuvos lenkams, kurie turi kovoti už tai, kas mums yra įprasta, akivaizdu ir lydi mus kasdieniniame gyvenime“, – kalbėjo A. Šycht.

Piketo organizatoriai Lietuvos ambasadoriui Lenkijoje perdavė protesto peticiją prieš Vilniaus krašto lenkų diskriminavimą.



Jolantos Paliuškevič, Viktoro Juselio nuotr.

Komentarai  

 
#1 Žiniuonis 2015-06-03 10:12
Pasijuokime. Saulutė šviečia. Atėjo vasara.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24