SADM ragina šeimas laiku pateikti prašymus dėl socialinės paramos mokiniams

2012-08-19, 06:49
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Artėjant naujiems mokslo metams, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) ragina, jog valstybės remiamos šeimos, dar nepateikusios prašymų savivaldybių skyriams dėl mokinių nemokamo maitinimo mokykloje ir paramos mokinio reikmenims įsigyti, suskubtų tai padaryti, mat laiku nepateikus prašymo, mokiniams nemokamas maitinimas nebus skiriamas nuo pirmų mokslo metų dienų.

Tuo tarpu parama mokinio reikmenims įsigyti skiriama iki prasidedant mokslo metams arba mokslo metų pradžioje, bet ne ilgiau kaip iki spalio 20 d., todėl kreiptis reikėtų ne vėliau kaip iki spalio 10 d.

„Tam, kad vaikai gautų nemokamą maitinimą mokykloje jau nuo pat mokslo metų pradžios bei būtų suspėta laiku pasirūpinti reikiamais mokinio reikmenimis, kviečiu tėvelius bei globėjus negaišti ir kreiptis dėl paramos dar neprasidėjus rugsėjui“, - ragino socialinės apsaugos ir darbo viceministras Dalius Bitaitis.

Ministerija primena, kad, priklausomai nuo šeimos gaunamų pajamų, mokiniai turi teisę į nemokamą maitinimą (bendruoju atveju tai yra pietūs) ir paramą mokinio reikmenims įsigyti.

Jeigu vidutinės pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės kaip 525 Lt, galima kreiptis ir dėl nemokamo maitinimo, ir dėl paramos mokinio reikmenims įsigyti (skiriama vienkartinė 156 Lt suma vienam mokiniui per kalendorinius metus).

Jeigu vidutinės pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra didesnės kaip 525 Lt, bet mažesnės kaip 700 Lt, mokiniui gali būti skiriamas nemokamas maitinimas išimties tvarka. Tai sprendžia savivaldybė, savo tvarkoje numatydama tokius atvejus bei atsižvelgdama į konkrečios šeimos gyvenimo sąlygas.

Dėl socialinės paramos mokiniams vienas iš mokinio tėvų ar globėjų turi kreiptis į deklaruotos gyvenamosios vietos savivaldybės administraciją, o jeigu gyvenamoji vieta nedeklaruota – į savivaldybės, kurioje gyvena, administraciją. Prašymą dėl mokinio nemokamo maitinimo galima pateikti ir mokyklos administracijai.

Kreipiantis reikia užpildyti prašymą socialinei paramai mokiniams gauti ir pateikti reikalingus dokumentus. Tokie dokumentai yra: šeimos narių pažymos apie pajamas ir, priklausomai nuo aplinkybių, kitos pažymos, reikalingos socialinei paramai mokiniams gauti.

Šeimos vidutinės mėnesio pajamos socialinei paramai mokiniams gauti apskaičiuojamos pagal 3 kalendorinių mėnesių iki kreipimosi dėl socialinės paramos mokiniams mėnesio pajamas, nustatytas Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatyme, arba pagal kreipimosi dėl socialinės paramos mokiniams mėnesio pajamas, jei bent vieno šeimos nario pajamų šaltinis ar šeimos sudėtis, palyginti su 3 praėjusiais kalendoriniais mėnesiais, pasikeitė.

Mokiniams nemokamas maitinimas bendruoju atveju skiriamas nuo mokslo metų pradžios iki mokslo metų pabaigos. Tačiau dėl nemokamo maitinimo galima kreiptis visus metus, pavyzdžiui, jei pasikeičia šeimos finansinė situacija ir atsiranda toks poreikis.

Ministerija atkreipia dėmesį, kad dėl paramos mokinio reikmenims įsigyti reiktų kreiptis iki spalio 10 d., nes ji skiriama iki spalio 20 d.

Planuojama, kad šiais metais socialinę paramą mokiniams (nemokamą maitinimą ir paramą mokinio reikmenims įsigyti) gaus panašiai tiek pat mokinių kaip ir praėjusiais metais – apie 139 tūkst.

2012 metams socialinei paramai mokiniams skirta 127,1 mln. litų.

www.socmin.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24