Prienų rajone nyksta mokyklos

2012-03-21, 05:41
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Prienų rajone nuo rugsėjo bus reorganizuojamos 4 mokyklos. Kaimo bendruomenės piktinasi, kad savivaldybė nesiteikia diskutuoti dėl mokyklų naikinimo.

Klebiškio pagrindinėje mokykloje mokosi daugiau nei šimtas moksleivių, mokykla renovuota, joje renkasi ir kaimo bendruomenė, nes daugiau tam patalpų nelikę. Štai todėl Prienų rajono tarybos sprendimas reorganizuoti mokyklą į pradinę, buvo netikėtas bendruomenei.

„Kol kas iki šių metų mes neturime formuojamos jungtinės klasės. Yra 104 mokiniai. Paskaičiavome, kad kiekvienais metais į mūsų mokyklą ateis po 9–10 vaikučių, be to, iš užsienio jau grįžta išvykusieji“, – kalbėjo Klebiškio pagrindinės mokyklos direktorius Jonas Kirkliauskas.

Bendruomenė sutarimo su Prienų savivaldybe nerado. Rajono vadovai, anot bendruomenės, tik pranešė priimtą sprendimą.

„Kai jie buvo atvykę ir kalbėjo, motinas, pasakiusias, jog turi, pavyzdžiui, po keturis vaikus, galbūt net įžeidė – leido suprasti, kad čia jau beveik asocialios šeimos“, – skundėsi Klebiškio kaimo bendruomenės narė Jurgita Tamošiūnienė.

„Rinkome parašus ir prieštaravome. Tuomet jie šiek tiek nusileido ir padarė trečią projektą, kuriame numatyta, kad nuo šių metų rugsėjo neformuos devintos klasės, tačiau leis dešimtokams pabaigti mokyklą. Nuo kitų metų mokykla bus palikta kaip pradinio ugdymo skyrius“, – aiškino Klebiškio kaimo bendruomenės pirmininkė Snieguolė Arlauskienė.

Savivaldybės vadovai tikina, kad moksleiviai į gretimą mokyklą bus pavėžėti.

„Aš gyvenu iš viso tokiam kampe, kur man iki artimiausios mokyklos – 17 kilometrų. Iki kelio, kur kursuoja autobusas, taip pat apie 5 kilometrai. Kyla klausimas, kas gi tuos vaikus atveš? Gal meras pasiims? Ne, gal jiems pigiau bus samdyt autobusą“, – svarstė Klebiškio kaimo bendruomenės narė D. Mankeliūnienė.

Prienų rajono vadovai, ilgai sprendę, kas gali atsakyti į „Panoramos“ klausimus, sako, kad mokyklų pertvarkos plano nekeis.

„Manau, kad mokyklos prijungimas ekonomiškai tikrai naudingas, vien tik kalbant apie administravimo lėšas – ir vadovui, ir buhalterijoi, ir aptarnaujančiam personalui. Manau, kad taupysis pinigai“, – tikino Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorius Algis Marcinkevičius.

Rūta Lankininkaitė
LTV „Panorama“

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24