Psichologai: patyčias patiria 60 proc. vaikų

2012-03-20, 06:58
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Prasidėjo „Savaitė be patyčių“. Psichologai sako, kad Lietuvoje vis dar apie 60 proc. vaikų patiria smurtą ir patyčias.

Todėl tikimasi, kad per šią savaitę ne tik vaikų tėvai ir mokytojai - skirs daugiau dėmesio problemai spręsti, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Taip atrodo vienos Vilniaus progimnazijos klasės tėvų susirašinėjimas: vaikui sulaužė akinius, juokėsi iš plaukų spalvos, kūno sudėjimo, spyrė, purtė – nuoskaudų labai daug. Tėvai ieško, kaip galėtų nutraukti nebe pirmus metus besitęsiančias patyčias.

„Vaikai vieni, be suaugusių pagalbos, tikrai negali tų dalykų spręsti. Jeigu iš tos klasės išstumiam vieną tokį vaiką, ar per storą, ar ryžą, ar per akiniuotą, tai tikrai ta šventa vieta tuščia nebūna. Kas nors kitas būtinai pateks į tą vietą. Tokia yra santykių sistema, kurią reikia iš esmės peržiūrėti. Bet pirmas žingsnis tai turi būti vieningas, visoje mokykloje uždraustas tam tikras elgesys, uždraustos patyčios“, – teigė VšĮ Paramos vaikams centro direktorė, psichoterapeutė Aušra Kurienė.

Pirmadienį prasidėjusi „Savaitės be patyčių“ programa garsiai ir gražiai reklamuojama, tačiau mokinių į viešus renginius pirmą dieną susirinko nedaug.

Kaune Moksleivių sąjunga bendraamžius kvietė į Laisvės alėją.

„Visose klasėse yra tos patyčios. Reikia kaip nors spręsti, nes tai yra rimta problema. Dėl to ir daromos tokios akcijos“, – teigė moksleivis.

„Pas mus mokykloje aš tikrai nesusidūriau su patyčiomis. Mūsų mokykloje yra vykdoma patyčių prevencijos programa tikrai stengiamasi, kad to nebūtų“, – tvirtino kita akcijos dalyvė.

Vilniuje mokiniai būrėsi į eitynes Gedimino prospektu.

Savaitės be patyčių organizatoriai sako, kad šiemet prisijungė tūkstantis vaikų darželių, mokyklų ir organizacijų. Esą visi supranta, kad per vieną savaitę patyčių nesumažins.

„Bet per šią savaitę 60 Lietuvos savivaldybių įvairiose ugdymo įstaigose vienu metu bandysime tą problemą kelti, tai, aš manau, kad kai kam, kurie galvojo, kad čia nieko tokio, o gal čia net yra visai gerai, galbūt kažkas sukirbės galvoje: „Matai, čia ne taip šaunu, kaip kai kas bando parodyti“, – kalbėjo VšĮ „Vaikų linija“ vadovas dr. Robertas Povilaitis.

Psichologų duomenimis, apie 60 proc. vaikų patiria patyčias ir smurtą. Savaitę vyksiančiuose renginiuose galima rasti patarimų, kaip spręsti problemas, susitarti dėl psichologų iš kitų organizacijų pagalbos.

Monika Petrulienė
LTV „Šiandien“

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24