Vaikų vasaros poilsio organizavimui lėšų neskyrė

2012-03-19, 05:39
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuvoje beliko vos kelios dešimtys poilsio stovyklų, bet ir čia vasaros atostogas praleidžia tik nedidelė dalis vaikų.

Kad moksleiviai nesibastytų gatvėmis, pavyzdžiui, Klaipėdoje lig šiol jiems būdavo organizuojamos įvairios turistinės išvykos, ekskursijos ar įvairūs užsiėmimai. Tačiau šiemet savivaldybė nusprendė sutaupyti net vaikų sąskaita – vasaros poilsiui organizuoti neskyrė nė lito.

Išleisti vaikus vasarą pailsėti į stovyklą norėtų daugelis tėvelių. tačiau kaina – pusė tūkstančio ar daugiau už 10 dienų – įkandama toli gražu ne visiems. Tad jei nėra giminaičių kaime, turiningos atžalų atostogos kasmet daugeliui tampa vis didesniu galvos skausmu.

Prieš keletą metų vaikų vasaros poilsiui organizuoti lėšų skirdavo Švietimo ir mokslo ministerija – Klaipėda prieš ketverius metus tam buvo gavusi daugiau nei 370 tūkst. litų. Pastaruosius pora metų stovyklų organizatorius remdavo jau tik savivaldybė, skirdama po 50 tūkst. Už šiuos pinigus būdavo rengiamos įvairios dienos, teminės, turistinės stovyklos. Prieš pora metų savivaldybės paramą gavusi stovyklos savininkė sako galėjusi sumažinti ir kelialapių kainas, organizuoti įdomesnių pramogų. Deja, šiemet uostamiesčio politikai vaikų vasaros poilsiui neskyrė nė lito.

„Būdavo net tokių dalykų, kad atvykę vaikai netgi pirmą kartą susipažindavo su rašytojais, pirmą kartą iš arti pamatydavo dailininką“, – prisiminė Trako stovyklos savininkė Giedrė Kairienė.

Pasak aktyvių tėvų judėjimų atstovų, šeimos neišgali leisti vaikų į privačias vasaros stovyklas. Sunerimę ir Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro specialistai – jų atlikto tyrimo duomenimis, apie pusė uostamiesčio dešimtokų prisipažįsta neturintys ką veikti.

„Atsižvelgiant į atsakymus, galima daryti prielaidą, kad 50 proc. tų pačių vaikų dažniausiai ir pabando alkoholio, tabako gaminių, kai kuriais atvejais ir narkotinių medžiagų“, – įspėjo Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro direktoriaus pavaduotoja Ineta Pačiauskaitė.

Savivaldybės valdininkai ramina, kad dienos stovyklų uostamiestyje bus. Birželį – mokyklose, o neformalios švietimo įstaigos dirbs visą vasarą. Tačiau, priešingai nei anksčiau, pinigines pakratyti teks ir tėveliams.

„Dabar bus prašoma daugiau tėvelių – galbūt, jei jie norės kažkokių ekskursijų ar išvykų, žygių į gamtą, bus prašoma tiesiog prisidėti savo lėšomis“, – teigė Klaipėdos švietimo skyriaus vyr. Specialistė Raimonda Stirbienė.

Pirmenybė patekti į Klaipėdoje veiksiančias dienos stovyklas bus suteikta socialiai remtinų šeimų atžaloms ir visus metus minėtas neformalias švietimo įstaigas lankantiems vaikams.

Asta Kažukauskienė
LTV naujienų tarnyba

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24