„Neleisime žlugdyti lenkiškų mokyklų“. Tėvai protestuoja Trakuose

2022-03-18, 14:57
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Dviejų Trakų rajone veikiančių lenkiškų mokyklų - Paluknio Longino Komolovskio gimnazijos ir Senųjų Trakų Andžejaus Stelmachovskio pagrindinės mokyklos – mokinių tėvai surengė šiandien prie Trakų rajono savivaldybės protesto akciją. Tėvai nepritaria planui reorganizuoti tautinių mažumų mokyklas Trakų rajone.

Piketuotojai laikė plakatus su užrašais: „Neleisime žlugdyti lenkiškų mokyklų“, „Stop tautinių mažumų mokyklų reorganizavimui”, „Kovojame už teisingumą švietimo srityje” ir pan.

Paluknio Longino Komolovskio gimnazijos ir Senųjų Trakų Andžejaus Stelmachovskio pagrindinės mokyklos lenkų mokomąja kalba bendruomenės priešinasi savivaldybės ketinimams reorganizuoti šias įstaigas. Pagal nacionalinę „Tūkstantmečio mokyklų” projektą savivaldybė planuoja šias mokyklas paversti kitų mokyklų filialais, t.y. sumenkinti jų statusą. Aiškinama, kad reorganizacija leis užtikrinti aukštą mokymo kokybę, bet, visų pirma, sutaupyti lešų, kurias ketinama investuoti į švietimo plėtrą rajone.

Abiejų mokyklų bendruomenės nesutinka su tokiais savivaldybės planais. Prašo, kad mokyklos išlaikytų savo dabartinį stausą. Savo poziciją mokinių atstovai aiškiai išreiškė per anksčiau vykusius susitikimus su vietos ir ministerijos valdžios atstovais. Apie tai rašėme čia.

„Rajono valdžia neišgirsta mokyklų bendruomenių siūlymų. Mane stebina vis pasigirstančios naujos versijos dėl lenkiškų mokyklų likimo. Valdžios atstovų frazės - profesionaliai apgalvotos, tad neįmanoma suprasti, kur tiesa, o kur – melas“, - pabrėžia lenkų švietimą Lietuvoje ginanti Trakų rajono tarybos narė iš LLRA-KŠS Marija Puč.

„Valdžia privalo išgirsti švietimo bendruomenės pasiūlymus. Argi demokratiška yra per prievartą brukti savo sprendimus?“, - pasipiktinimo neslepia tarybos narė. Kreipdamasi gi į tėvus, dėkoja jiems už tai, kad „nelieka abejingi ir drąsiai gina savo teises ir savo vaikus“.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24