Antakalnio pradinėje mokykloje Kalėdinis susitikimas gražioje aplinkoje

2022-01-06, 17:58
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Antakalnio pradinėje mokykloje Kalėdinis susitikimas gražioje aplinkoje © L24.lt (Fot. Marilena Paškovska)

Praėjusį ketvirtadienį, sausio 6 d., lenkų Vilniaus Antakalnio pradinėje mokykloje įvyko šventinis Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) Vilniaus miesto skyriaus narių ir jo bičiulių susitikimas. Kartu tai buvo puiki proga platesnei visuomenei pristatyti šios neseniai duris atvėrusios naujos mokyklos veiklą.

„Nuoširdžiai sveikiname atvykusius į mūsų kalėdinį susitikimą. Nuo 2007 metų Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga organizuoja bendrą kalėdinį susitikimą šiuo gražiausiu metų laikotarpiu. Visada kviečiame į jį mūsų bičiulius ir visada į svečius mus priima viena iš Vilniaus mokyklų. Šiandien esame naujoje švietimo įstaigoje – Antakalnio pradinėje mokykloje“, – sveikindama atvykusius kalbėjo Vilniaus vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

Į šventinį susitikimą atvyko LLRA-KŠS atstovaujantys Seimo nariai, Vilniaus miesto mokyklų ir darželių vadovai, LLRA-KŠS atstovaujantys Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariai ir savivaldybės administracijos darbuotojai, meno kolektyvų vadovai, Abiturientų draugijos „Zawsze wierni „Piątce“ („Visada ištikimi „Penktajai“) nariai ir kitų lenkų visuomeninių organizacijų atstovai, svečiai iš Lenkijos ir dvasininkai.

„Labai dėkoju, kad šiuo itin sunkiu pandemijos laikotarpiu radote laiko ir noro būti kartu“, – dėkojo E. Tamošiūnaitė. Ji pabrėžė, kad šiandieninis kalėdinis susitikimas neatsitiktinai buvo surengtas dar tik pirmuosius žingsnius žengiančioje Antakalnio pradinėje mokykloje. Tai LLRS-KŠS atstovų pastangomis pavyko iškovoti tautinių mažumų mokyklos reikmėms pastatą Šilo g. 15 (sprendimą įsteigti Antakalnio pradinę mokyklą Vilniaus miesto savivaldybės taryba priėmė 2018 metais). Šiame mikrorajone trūko tautinių mažumų mokyklos po to, kai 2015 metais miesto valdžia, nepaisydama daugybės lenkų bendruomenės surengtų streikų ir protestų, perkėlė lenkų Joachimo Lelevelio gimnaziją, senąją garsiąją „Piątka“ („Penktoji“), į kitą Neries krantą – į Žirmūnus.

„Po kapitalinio remonto ir renovacijos turime gražią, malonią ir šiltą mokyklą. Netrūksta joje vaikų šurmulio, turime nuostabų profesionalų pedagogų kolektyvą, kuris stengiasi kuo greičiau atkurti lenkų mokyklą“, – tęsė kalbą Vilniaus vicemerė. Pridūrė, kad mokyklos renovacijai buvo skirta 1,8 mln. eurų, o jai įrengti – dar apie 500 tūkst. eurų. „Ir toliau norime gerinti vaikų mokymosi sąlygas, tačiau svarbiausias mūsų tikslas – kad šioje mokykloje niekad netrūktų vaikų šurmulio, kvalifikuotų pedagogų ir kad kiekviena Antakalnyje gyvenanti lenkų šeima leistų savo vaikus į šią mokyklą“, – pabrėžė E. Tamošiūnaitė.

Nuostabi moderni mokykla

Apie tai, kaip šiandien sekasi Antakalnio pradinei mokyklai, papasakojo jos direktorė Aneta Gracjana Lapcun. Nepilnus dvejus metus veikianti mokykla turi lenkų ir rusų klases. Joje mokosi pradinių 1-4 klasių mokiniai ir veikia parengiamosios grupės.

„2020 metais pradėjome dirbti su keturiais pirmos klasės mokiniais ir su 14 vaikų parengiamojoje grupėje. Šiais mokslo metais turime jau net 87 vaikus“, – kalbėjo direktorė. Pridūrė, jog mokyklos bendruomenė deda visas pastangas, kad šis skaičius didėtų, nes iš viso mokykloje gali būti ugdoma 230 vaikų. Be to, tikisi, kad žinia apie naują mokyklą plačiau pasklis tarp vilniečių. „Stengiamės įtraukti vaikus, kad suprastų, ko mokosi“, – apie mokyklos filosofiją susirinkusiesiems kalbėjo direktorė. Ji pabrėžė, kad  mokykla tikrai šiuolaikiška, įvairiapusė, nusiteikusi pasiekimams ir laimėjimams, besivadovaujanti pagarba ir bendradarbiavimu, čia tvyro šilta ir nuoširdi atmosfera, stengiamasi, kad kiekvienas vaikas jaustųsi gerai. O viskuo rūpinasi jaunas, ambicingas ir draugiškas pedagogų kolektyvas.

Mokykla atvira naujiems mokymo metodams – taiko interdisciplinarinį STEAM ugdymą, kuris jungia gamtos mokslus, technologijas, inžineriją, meną ir matematiką, moko loginio ir kūrybinio mąstymo. Be to, mokykla įgyvendina nuolatinio tobulėjimo metodus. Tai yra naujovė ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Mokykloje veikia įvairūs būreliai (anglų kalbos, loginio mąstymo ir verslumo), jaunojo skaitytojo klubas, teatro studija, vyksta karate ir futbolo užsiėmimai.

Nuoširdūs sveikinimai

Į susirinkusiuosius kaip į vieną didelę Vilniaus šeimą kreipėsi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos Vilniaus miesto skyriaus pirmininkė Vanda Kravčionok. Pasveikino susitikimo dalyvius ir perdavė Valdamero Tomaševskio linkėjimus, nes jis dėl ligos tądien dalyvauti negalėjo.

„Labai džiaugiamės, kad į mūsų tradicinį kalėdinį susitikimą, kuris kasmet vyksta vis kitoje mokykloje, šiemet susirinkome būtent čia, Antakalnyje. Dėkoju direktorei, dėkoju mūsų tarybos nariams už jų pastangas švietimo srityje, nes nelengva išsaugoti lenkų švietimą“, – kalbėjo V. Kravčionok.
 
Šventinius linkėjimus susirinkusiesiems perdavė ir LLRA-KŠS atstovaujantys Seimo nariai Rita Tamašunienė, Beata Petkevič ir Česlav Olševski. Padėkojo LLRA-KŠS atstovaujantiems Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariams, kad su tokiu atkaklumu siekė naujos mokyklos įsteigimo. „Bendras ryžtas, bendras tikėjimas tuo, kad Antakalnyje turi būti tautinių mažumų švietimo įstaiga ir tos administracijos bei tarybos narių pastangos kaip „atskira misija“ valdančiojoje koalicijoje šiandien labai džiugina. Labai malonu susitikti šiandien čia, Antakalnio mokykloje“, – kalbėjo R. Tamašunienė. Paragino visus, kad gera žinia apie naują mokyklą pasidalytų su kitais. Išreiškė viltį, kad nauja mokykla sparčiai vystysis.

Šiuo metu moderniame mokyklos pastate yra 10 klasių, sporto salė, biblioteka, valgykla, vietoje maistą ruošianti virtuvė, amfiteatras.

Kalėdinės giesmės ir bilietai į kiną

Lenkijos Respublikos vicekonsulė Jolanta Visnioch (Wiśnioch) Lenkijos Respublikos ambasadorės Lietuvoje Uršulios Doroševskos (Urszula Doroszewska) vardu pasveikino visus, kurių „pastangas vainikavo šios nuostabios švietimo įstaigos atsiradimas“.

Šventinį susitikimą papuošė ansamblio „Cztery plus“ kalėdinių giesmių koncertas. Susirinkusiuosius palaimino Vilniaus šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios klebonas, kunigas monsinjoras Voicech Gurlicki (Wojciech Górlicki). Visi susirinkusieji pasidalijo kalėdaičiais, linkėjo vieni kitiems kuo geriausios kloties. Šią šventinę dieną nebuvo pamiršti ir Antakalnio pradinės mokyklos mokiniai. Jiems perduota šventinė dovana – bilietai į kiną.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24