Vilniaus universitete lankėsi pirmosios Lietuvos ir Lenkijos ponios

2020-11-17, 18:19
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Vilniaus universitete lankėsi pirmosios Lietuvos ir Lenkijos ponios E. Kurausko nuotr.

Vilniaus universitete (VU) lankėsi pirmosios Lenkijos ir Lietuvos ponios Agata Duda ir Diana Nausėdienė, skelbiama pranešime spaudai. Išskirtinis vizitas buvo skirtas pagerbti Lenkijos karalių ir Lietuvos didįjį kunigaikštį Žygimantą Augustą, kurio karališkosios bibliotekos palikimas glaudžiai susijęs su VU bibliotekos, šiemet švenčiančios 450-metį, įkūrimu.

Pirmąsias ponias pasitiko VU partnerystės prorektorius dr. Artūras Vasiliauskas. A. Duda ir D. Nausėdienė apsilankė Šv. Jonų bažnyčioje, aplankė Adomo Mickevičiaus paminklą ir Stepono Batoro universiteto regalijas bei portretus Tarybos salėje.

A. Duda ir D. Nausėdienė apžiūrėjo ir profesoriaus Joachimo Lelevelio salę – tai pirmasis oficialių asmenų apsilankymas salėje po aukščiausio įvertinimo sulaukusių restauravimo darbų. Į šią salę Stepono Batoro universiteto laikais, vykdant žymiojo istoriko J. Lelevelio valią, perkelta vertinga jo knygų ir atlasų kolekcija iš Kurniko bibliotekos Lenkijoje. Šioje salėje A. Dudai ir D. Nausėdienei pristatytas nepaprastai vertingas kartografijos rinkinys, paties istoriko ranka kopijuoti unikalūs senieji žemėlapiai, vienas jų pademonstruotas ir viešnioms.

Pirmosioms ponioms buvo pristatyti ir išskirtiniai VU bibliotekos eksponatai – Lietuvos ir Lenkijos kultūros ir mokslo istorijai svarbių asmenybių, tokių kaip istorikas J. Lelevelis, buvę universiteto studentai poetai Adomas Mickevičius, Julius Slovackis, kūryba, rankraščiai. Bene svarbiausias eksponatas – viena iš 14 VU bibliotekoje saugomų Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Žygimanto Augusto knygų su puošniais superekslibrisais. Žygimanto Augusto biblioteka, kurią sudarė apie 4 tūkst. knygų, testamentu buvo užrašyta Vilniaus jėzuitų kolegijai. Aplinkybės lėmė, kad kolekcija buvo išskaidyta ir atsidūrė įvairiose Europos šalyse.

VU Istorijos fakulteto dekanė, heraldikos ekspertė dr. Loreta Skurvydaitė pirmosioms ponioms aprodė ir kitas žymias VU vietas, supažindino su Lietuvą ir Lenkiją siejančiais pasakojimais šiuose objektuose. VU bibliotekos erdves, Baltąją salę pristatė VU bibliotekos direktorė Irena Krivienė.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24