Spausdinti šį puslapį

Mokyklos apgailestauja dėl teismo sprendimo

2011-12-18, 05:18
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vilniaus apygardos administracinis teismas nusprendė, kad Vilniaus miesto savivaldybės tarybos draudimas nepilnamečiams rūkyti viešoje vietoje yra nelegalus ir pažeidžia įstatymus. Nepilnamečiai ir toliau negalės pirkti rūkalų, tačiau nebus baudžiami už jų rūkymą. Mokyklų atstovai apgailestauja, kad draudimas atšauktas ir skaičiuoja, kad draudimo metu rūkančių moksleivių prie mokymo įstaigų ženkliai sumažėjo.

Savivaldybės taryba viršijo įgaliojimus

 

Šią savaitę teismas nusprendė, kad sostinės savivaldybės tarybos draudimas pažeidžia galiojančius įstatymus ir kol kas įsigalioti negali. Tiesa, Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas negalutinis – savivaldybė turi teisę jį apskųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Tuometis Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje Jurgis Jurkevičius vasarą kreipėsi į teismą dėl sostinės tarybos sprendimo. Jis įtarė, kad sprendimas pažeidžia Tabako kontrolės įstatymą. Teismas nusprendė, kad savivaldybės taryba viršijo savo įgaliojimus, nes įstatymų leidėjas tarybai suteikė teisę nustatyti tik vietas, kuriose draudžiama rūkyti, bet ne asmenų kategorijas, kurioms taikomas toks draudimas, todėl sprendimas prieštarauja Tabako kontrolės įstatymo ir Viešojo administravimo įstatymo nuostatoms.

J. Jurkevičius teismui pateiktuose dokumentuose teigė, kad draudimas rūkyti tam tikroje vietoje turi būti taikomas visiems asmenims, nepriklausomai nei nuo jų amžiaus, nei nuo lyties, nei nuo kitų savybių.


Mokyklos tik apgailestauja

 

„Mes, kaip mokykla, labai apgailestaujame [dėl draudimo panaikinimo]. Man labai gaila, kad savivaldybė negali priimti nutarimų, kurie galų gale ir vaikų sveikatą tausotų“, – kalbėdama su lrt.lt apmaudo neslėpė Simono Daukanto gimnazijos direktorė Jolanta Knyvienė. Direktorės teigimu, nepaisant visos šviečiamojo pobūdžio informacijos apie rūkymo žalą realybė yra kitokia – rūkymo problema, ypač tarp vyresniųjų klasių moksleivių, yra opi, o draudimas nepilnamečius šiek tiek pristabdo.

Priminus draudimą rūkyti mokymo įstaigų teritorijose, J. Knyvienė teigė, kad centre yra daug gatvių, įstaigų, kur vaikai pasklinda. „Mūsų vaikai kartais netoliese Seimo viešbučio atsiduria, mes gi čia pat kieme esam. Teko diskutuoti ir su Seimo nariais, kėliau klausimą, kad reikia drausti rūkyti, kodėl mes bijom tą pasakyti. Nereikia bijoti galvojant apie vaikų sveikatą“, – pabrėžė mokyklos direktorė.

Dar vienas kovos su moksleivių rūkymu būdas – vaizdo stebėjimo kameros. Tačiau Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijos pavaduotoja ugdymui Rima Veronika Murmaitė teigė, kad kameros įvestos budinčiajai stebėti vietą, kur saugomi dviračiai, rūbinę ir įėjimą. „Jeigu rūkytų – tualete, ten kamerų nėra. Kartais eidami į mokyklą parūko, tiesa, draudimo laikotarpiu sumažėjo prie mokyklos rūkančių moksleivių. Kadangi esame Senamiestyje, turime kaimynus [kitą mokymo įstaigą], kurie pasako [apie rūkančiuosius], bet teigiame, kad praneštų policijai“, – pridūrė direktoriaus pavaduotoja ugdymui.


Sumažėjo perkančiųjų rūkalus nepilnamečiams skaičius

 

Kaip lrt.lt informavo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Valdymo organizavimo skyriaus Viešųjų ryšių poskyrio vedėja Evelina Pagounis, policija neturi duomenų, kiek konkrečiai kokios amžiaus grupės asmenų pagauti rūkant draudžiamose vietose, tačiau pateikė bendros statistikos lyginant su 2010-aisiais.

Pagal Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 185-1-ąjį straipsnį, rūkymas vietose, kuriose draudžiama tai daryti pagal savivaldybių tarybų sprendimus, užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 20 iki 50 Lt. Rūkymas vietose, kuriose pagal įstatymus draudžiama tai daryti užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 20 iki 50 Lt.

Policijos statistikos duomenimis, Vilniuje 2010-ųjų birželio-gruodžio mėnesiais tokių atvejų buvo 192, priimta nutarimų – 179. Tokiu pat metu 2011-aisiais metais, kai buvo draudimo laikotarpis nepilnamečiams rūkyti viešoje vietoje, tokių atvejų buvo 262. Iš jų surašyta protokolų – 132, o priimta nutarimų – 116.

Pagal Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 1854 – ąį straipsnį Tabako gaminių nupirkimas ar kitoks perdavimas nepilnamečiui užtraukia baudą nuo 250 iki 500 Lt. Vilniaus apskrities policijos komisariato duomenimis, 2010-aisiais minėtu laikotarpiu tokių atvejų buvo 7, priimta nutarimų tiek pat, o 2011-aisiais – 5, priimta nutarimų – 4.

Vytenis Radžiūnas
www.lrt.lt

www.lvcom.eu

Komentuoti