Spausdinti šį puslapį

Kodėl bent kartą gyvenime turėtumėte padirbėti užsienyje: 6 priežastys

2019-12-20, 13:20
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Kodėl bent kartą gyvenime turėtumėte padirbėti užsienyje: 6 priežastys pixabay.com asociatyvi nuotr.

Remiantis praėjusių metų statistikos departamento duomenimis, vis daugiau išvykusių Lietuvos gyventojų grįžta gyventi atgal į mūsų šalį, o emigruojančiųjų skaičius mažėja. Nors galime džiaugtis, kad Lietuva tampa vis patrauklesne valstybe kurti gyvenimą, sėkmingą karjerą pasiekę žmonės teigia, jog darbas užsienyje, bent jau trumpą laiko tarpą, suteikia daugiau karjeros galimybių ateityje.

Dabartinis elektronikos prekių gamyba užsiimančios UAB „Teltonika“ pardavimų vadovas Giedrius Liutkevičius praleido daugelį savo jaunystės vasarų dirbdamas JAV ir teigia, kad koreliacija tarp sėkmingos karjeros ir bent minimalios darbo patirties užsienyje neabejotinai egzistuoja.

„Žinoma, Lietuvoje nemažai žmonių pasiekia sėkmingą karjerą ir neturėdami darbo patirties užsienyje, tačiau galimybės žmonėms su tokia patirtimi tikrai prasiplečia – samdančios įmonės į darbo užsienyje patirtį žiūri tik teigiamai. Daugelį vasarų dalyvavau „Southwestern Advantage“ programoje, kuri ruošia šimtus studentų iš daugelio pasaulio valstybių dirbti knygų pardavėjais Amerikoje. Pastebėjau, kad ši patirtis ilgainiui padėjo ne tik man, bet ir daugeliui mano pažįstamų žmonių tiesti sėkmingos karjeros kelią“, – pasakoja G. Liutkevičius.

Specialistas paaiškino, kad svarbiausia ne tai, jog studentai pardavinėja knygas, bet žinios ir patirtis, kurios įgaunamos proceso metu – pasaulėžiūra, pasitikėjimas savimi, gebėjimas išsikelti sau tikslus ir juos pasiekti, pažintis su kitomis kultūromis ir žmonėmis.

Privalumai, kuriuos suteikia darbo užsienyje patirtis:

Gebėjimas prisitaikyti. Laikas praleistas užsienyje įrodo, kad kiekvienas žmogus turi savybę prisitaikyti skirtingoje aplinkoje ir kultūroje. Tai paprastai reikalauja ir didesnės drąsos, atsakingumo bei gebėjimo dirbti su kitais žmonėmis.

Kitoks požiūris. Kad ir ką bedirbtum, darbas užsienyje suteikia galimybę susipažinti su skirtingomis kultūromis ir praplėsti horizontus. Negana to, atsiranda galimybė aplankyti daugelį išskirtinių vietų, o užsienio kalbos lavinimas visada išeina tik į naudą.

Naudinga patirtis ir praktika. Kai kurios programos, prieš išskrendant studentams dirbti į užsienį, juos apmoko. Pavyzdžiui „Southwestern Advantage“ programa siūlo bent 100 valandų trukmės mokymus. Taip pat reikėtų pridėti šimtus valandų patirties, kurią studentai įgyją per visą vasarą. Tokia patirtis visada papuošia jaunų žmonių gyvenimo aprašymus.

Kontaktai. Darbas užsienyje suteikia galimybę pažinti daugybę žmonių, kurių kontaktai visada praverčia ateityje, rašoma pranešime spaudai. Negana to, susipažįstama su čionykščiais gyventojais, kurie ne tik artimiau supažindina su vietine šalimi, bet ir dažnai tampa artimais draugais.

Uždarbis. Nors pastaruoju metu atlyginimai Lietuvoje didėja kasmet, darbas užsienyje per trumpą laiką gali nemenkai padidinti žmonių pajamas. Pavyzdžiui, į JAV pirmą kartą nuvykęs jaunuolis, dirbdamas pardavimų sferoje, per vasarą vidutiniškai uždirba 6200 dolerių. Įgijus daugiau patirties, didėja ir pelnas – ketvirtą kartą į valstijas vykstantis studentas per vasarą gali tikėtis uždirbti maždaug 21 000 dolerių.

Savęs pažinimas. Nepaisant visos patirties, kuri įgyjama darbo užsienyje metu, bene didžiausia nauda yra tai, kad užsienyje padirbęs žmogus geriau pažįsta save. Žmonės ima geriau suprasti, ko tikrai nori iš gyvenimo, kokie yra jų siekiai ir tikslai. Tai paprastai reiškia, kad susiradę darbą po poros mėnesių jie neskubės jo keisti.

Komentuoti