Nepuola naudotis galimybe gauti pieno ir vaisių nemokamai

2011-11-28, 06:52
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

ES jau keletą metų finansuoja programas, pagal kurias vaikai nemokamai gali gauti pieno produktų ir vaisių.

Tačiau Klaipėdoje pernai šiais pinigais nepasinaudojo nė viena uostamiesčio švietimo įstaiga. Šiemet padėtis – kiek geresnė.

Europos Sąjungos finansuojama programa „Pienas vaikams“ Lietuvoje veikia nuo 2004 metų. Tačiau savarankiškai įsitraukti į ją uostamiesčio švietimo įstaigoms nesisekė dėl esą per daug sudėtingų biurokratinių procedūrų.

Pasiūlius kitą būdą šiemet nemokamais pieno produktais mėgaujasi daugiau nei pusė tokią teisę turinčių mažųjų klaipėdiečių.

„Praėjusiais metais sugalvojome, kad reikėtų pabandyti tą daryti per maisto produktų tiekėjus, su kuriais įstaigos yra sudariusios sutartis. Ir štai džiaugiamės, kad per metus pavyko įtraukti beveik visus darželius – tiktai du nedalyvauja šitoje programoje. Šiuo metu dalyvauja dar pora mokyklų“, – sako Jolanta Ceplienė, Klaipėdos savivaldybės Švietimo įstaigų administravimo poskyrio vedėja.

Nemokamais vaisiais ir daržovėmis mokyklos, kurioje apsilankė LTV Naujienų tarnybos žurnalistai, pradinukai mėgaujasi vos pora dienų. Anksčiau pagal programą jiems pirkti buvo numatyta per mažai pinigų.

Šiemet spalį programa pakoreguota, tad tikimasi, kad greitai dauguma mažųjų klaipėdiečių obuolį, kriaušę ar morką sukrimsti galės kasdien.

„Buvo didinamos lėšos tiems produktams, kurie yra būdingi mūsų klimatinei zonai – t. y. Lietuvai. Šiuo atveju jeigu mes imtume obuolius, tai jų remtina kaina buvo padidinta nuo 1,15 Lt už kilogramą be PVM iki 3,30 Lt“, – sako Germanas Lamsodis, Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros atstovas.

Nors pieną mėgsta ne visi vaikai, jogurtus, varškę, sūrio lazdeles, obuolius ar bananus valgo noriai.

Tai kodėl ypač mokyklos nepuola naudotis galimybe jų gauti nemokamai?

Švietimo įstaigų vadovai neslepia, kad nei mokytojai, nei virėjos netrykšta noru nemokamai dirbti papildomų darbų.  

„Paties pieno išpilstymas, pasižiūrėjimas, kad jis nebūtų per šaltas, vaisių nuplovimas, kai jie atvažiuoja. Juk obuolį taip pat turi paduoti nuplautą vaikui – tai yra darbas, jį kažkas turi padaryti. Patikėkit, mokytojai tikrai nenudžiunga, kai pasakai: mielas mokytojau, turėsi per pertrauką plauti obuolius. Kodėl – sako“, – pasakoja Vydūno vidurinės mokyklos direktorius Arvydas Girdzijauskas.

Statistikos duomenimis, visoje Europoje gebama panaudoti vos apie trečdalį milijonų, skiriamų nemokamiems vaisiams ir pieno produktams. Geriausiai programomis naudojasi lenkai ir italai.

Asta Kažukauskienė
LTV naujienų tarnyba
www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24