Spausdinti šį puslapį

Mokiniai užtvindė ŠMM: J. Petrauskienė atsakinėjo į nepatogius klausimus

2018-11-29, 13:43
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Mokiniai užtvindė ŠMM: J. Petrauskienė atsakinėjo į nepatogius klausimus © M.Paliuškevič asociatyvi nuotr.

Ketvirtadienio rytą prie Seimo susirinkę streikuojančius mokytojus palaikantys mokiniai po vidurdienio užtvindė Švietimo ir mokslo ministerijos prieigas. Pasikalbėti su mokiniais išėjusiai švietimo ir mokslo ministrei Jurgitai Petrauskienei teko atsakinėti į nepatogius jaunuolių klausimus.

„Tikrai neignoruojame nė vienos profesinės sąjungos, Švietimo ir mokslo ministerija atvira visai bendruomenei. Kiekvienas pasiūlymas, kuris pateikiamas, yra aptarinėjamas”, - mokiniams sakė J. Petrauskienė.

Moksleivės paklausta, ar jai negaila mokytojų, kurie šiąnakt miegojo ant žemės, pasikloję miegmaišius, ministrė apgailestavo, kad mokytojai pasirinko tokią protesto formą.

„Tai tikrai nėra konstruktyvu, ypač suaugusiems žmonėms. Kvietimą susitikti su visomis profesinėmis sąlygomis buvome išsiuntę dar praėjusią savaitę, ir visi puikiai žinojome, kad šiandien susitikimas vyks, ir jis tikrai vyksta. Vakar ir pati buvau nuėjusi susitikti su mokytojais”, - sakė ministrė.

Kaip pabrėžė J. Petrauskienė, reikėtų matyti visą didelę profesinę bendruomenę, kuriai atstovauja šešios profesinės sąjungos.

„3,5 proc. mokytojų šiandien streikuoja, ir jų reikalavimai yra tarp tų šešių profesinių sąjungų reikalavimų. Tačiau šiandien 96,5 proc. mokytojų dirba ir, manau, turime girdėti visus“, - pabrėžė J. Petrauskienė.

Paklausta, kodėl taip ilgai nereaguojama į Lietuvos švietimo darbuotojų profsąjungos reikalavimus, kurių viso labo keturi, J. Petrauskienė sakė, kad dėl reikalavimų tariamasi, tačiau atliepti visus - nėra lengva.

„Pavyzdžiui vienas iš reikalavimų (20 proc. didinti mokytojų darbo užmokesčio pastoviosios dalies koeficientus. - ELTA) valstybei kainuotų 130 mln. eurų papildomai. Sėdi visi, ir Finansų ministerija, ir kiti atstovai, kad rastume sprendimus, kurie tikrai nėra paprasti“, - sakė ministrė.

Paklausta, kaip vertina savo darbą ir ar juo didžiuojasi, J. Petrauskienė sakė, kad tai jos darbą turi vertinti kiti, kaip ir daugelio žmonių darbą. „O ar padariau viską, kaip ir visi žmonės, jaučiu labai didelę atsakomybę už vykdomas pertvarkas, kurios yra labai sudėtingos, daugelis jų vyksta dėl to, kad mes daugelį metų nesprendėme svarbių klausimų, ir, matyt, buvo priežasčių, nes joms įgyvendinti reikia ir sutarimo, ir dialogo, ir didelės politinės valios. Dialogo kultūra irgi yra svarbi“, - mokiniams sakė ministrė.

Kaip sakė moksleiviai, jie atėjo susitikti su švietimo ir mokslo ministre bei palaikyti profsąjungų, kurios derasi dėl geresnių mokytojų darbo sąlygų.

„Dabar švietimo ir mokslo ministrė atsisėdo kalbėtis su profsąjungomis, labai įtempta situacija, todėl jūs dabar dainuokit, melskitės ir prašykit, kad išsispręstų problema, ir mes rytoj grįžtume į mokyklą“, - mokiniams sakė Elektrėnų Versmės gimnazijos mokytoja Elvyra Kasperavičienė.

Mokiniai mokytojos žodžius palydėjo palaikymo šūksniais.

„Turi klausimų J. Petrauskienei? Ateik!“ - taip mokiniai feisbuke buvo kviečiami į taikų mitingą „Mums rūpi“.

Prie Švietimo ir mokslo ministerijos susirinkusius mokytojus ten pasitiko ir už paramą padėkojo nakvojusiųjų ministerijoje atstovai.

Susitikti su mokiniais išėjo viceministras Gražvydas Kazakevičius.

Komentuoti