Spausdinti šį puslapį

Tarp piešimo, gimnastikos ir programavimo: kaip išsirinkti tinkamą būrelį

2018-10-29, 12:17
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Tarp piešimo, gimnastikos ir programavimo: kaip išsirinkti tinkamą būrelį Ben White / unsplash.com nuotr.

Daugelis šiuolaikinių tėvų jau puikiai supranta: tam, kad vaikas visapusiškai lavėtų, įgytų vertingų įgūdžių ir vystytų savo gabumus, vien mokykloje suteikiamo išsilavinimo ir namuose skiriamo dėmesio nepakanka. Be to, būreliai skatina bendravimą bendraminčių tarpe, dalijimąsi patirtimi ir ugdo pačius mokymosi įgūdžius. Papildomo ugdymo svarba mažai kas abejoja, tiesa, tai dar nereiškia, kad rasti vaikui tinkančią papildomos veiklos sritį ir būrelį yra paprasta. Tad kaip išsirinkti iš būrelių gausos ir į ką derėtų atkreipti dėmesį?

Būsimojo būrelio paieška dažniausia vykdoma atsižvelgiant į du aspektus (žinoma, kartais čia dar įsivelia suaugusiųjų norai ar neišsipildžiusios svajonės, bet, ko gero, galiausiai vis vien susitelkiama į vaiko interesus): kokie dalykai vaikams įdomūs, juos traukia, ir kokias savybes bei įgūdžius norėtųsi ugdyti ar stiprinti. Be to, gerai būtų pasvarstyti, kokie įgūdžiai vaikui pravers sparčiai besikeičiančiame pasaulyje, kuriame vis didesnę įtaką daro technologijos.

Taip pat svarbu suvokti, kad pasirinktas būrelis nebūtinai reikš, jog ta veikla vaikas užsiims ir ateityje ar rinksis su tuo susijusią profesiją, tačiau jis gali padėti įgyti ateityje neabejotinai praversiančių įgūdžių, rašoma pranešime spaudai. Be to, nederėtų būrelių skirstyti į berniukiškus ir mergaitiškus – sprendžiant dėl jų lankymo, verčiau atsižvelgti ne į vaiko lytį, o į jo pomėgius ir turimus ar norimus ugdyti gabumus. Galiausiai – neužmirškite pasidomėti būrelių vadovų kompetencija, gebėjimu bendrauti ir perteikti turimas žinias vaikams.

Tad apžvelkime dažniausiai besirenkamas, populiariausias, labiausiai tėvų ir mažųjų dėmesį patraukiančias būrelių kategorijas – gimnastiką, piešimą ir programavimą.

Gimnastika: per judėjimo džiaugsmą – geresnės sveikatos ir kūrybiškumo link

Judėjimas ir sportas neabejotinai siejamas su stipria sveikata ir gera savijauta, jis padeda sėkmingai augti ir vystytis. Todėl siekiama nuo mažens pratinti prie fizinio aktyvumo ir ugdyti mažųjų sportinius gebėjimus, o tam neretai pasirenkama gimnastika. Ši sporto šaka padės lavinti ištvermę, drąsą, kantrybę, atkaklumą, ryžtą.

Gali būti išskiriamos atskiros gimnastikos sritys – meninė, aerobinė, lavinamoji gimnastika. Ko gero, populiariausia yra meninė (ritminė) gimnastika, ugdanti plastiškumą, taisyklingą laikyseną, judesių koordinaciją, artistiškumą ir muzikalumą. Tokiuose būreliuose vaikai paprastai gali mokytis pratimų su įvairiomis pagalbinėmis priemonėmis (kamuoliu, šokdyne, kaspinu), o paskui mėginti kurti kompozicijas savarankiškai, tad lavinamas ir vaiko kūrybiškumas bei vaizduotė.

Galima sakyti, kad fizinio aktyvumo ir kūrybiškumo bei estetinio pasigėrėjimo dermė yra vienas svarbiausių faktorių, nulemiančių šių būrelių patrauklumą ir populiarumą. Svarstant rinktis šią būrelių rūšį, derėtų neužmiršti atsižvelgti į vaiko fizinę būklę ir pajėgumus, pagal tai pradėjus lankyti parinkti ir fizinį krūvį.

Piešimo užsiėmimai – ir vaizduotės ugdymas, ir atsipalaidavimas

Jei vaiko sąsiuvinių kampai išmarginti piešiniais, ko gero, būtų logiška pasvarstyti apie piešimo būrelį. Piešimas ugdo vaizduotę, estetinį ir meninį supratimą, plečia pasaulio suvokimą, skatina improvizuoti. Toks būrelis gali padėti vaikui atrasti savitą meninės raiškos būdą ir mėgautis kūrybos džiaugsmu. Piešimas patrauklus ir tuo, kad galima rinktis įvairias šio užsiėmimo technikas bei priemones (pieštukus, kreideles, guašą, akvarelę, tušą, ir daugelį kitų) ir skirtingą sudėtingumo lygį. Piešimo būreliuose kartais būna įtrauktas supažindinimas su meno istorija ir parodų lankymas, tad vertėtų pasidomėti, ar būrelis, kuriuo domitės, tokią galimybę siūlo. Tai padėtų plėsti akiratį ir „pakrautų“ vaikui naujų įspūdžių.

Be to, piešimą galima rinktis ir kaip terapiją, jei vaikas yra jautraus būdo, susiduria su sunkumais. Piešimas tuomet padės atsipalaiduoti, popieriuje išlieti savo nerimą, baimes ar nuogąstavimus ir šitaip nusiraminti bei pataisyti emocinę savijautą.

Technologijų ir programavimo pasaulis, apimantis logiką, kūrybiškumą bei verslumą

Palyginus su gimnastika ir piešimu, programavimą galima vadinti sąlyginai nauju vaikų užimtumo būdu. Nepaisant to, ši veikla sparčiai populiarėja ir pritraukia vis daugiau vaikų ir paauglių. Ko gero, programavimą galima vadinti ateities veikla – technologijoms užimant vis svarbesnę vietą mūsų gyvenime, svarbu, kad vaikas su jomis ne tik kuo anksčiau susipažintų, bet ir perprastų bei įvaldytų.

Nors dar gajus įsivaizdavimas, kad programavimas labiausiai siejasi su logika, galima neabejotinai teigti, kad šis užsiėmimas lygiai taip pat ugdo ir kūrybiškumą. Be to, programavimas itin svarbus siekiant ugdyti atkaklumą, gebėjimą nepasiduoti, efektyviai spręsti problemas, ieškoti tinkamiausių ir kūrybiškiausių situacijos sprendimo būdų.

„Programavimo užsiėmimai padeda vaikams priartėti prie kompiuterinių technologijų ir programavimo pasitelkiant komandinį darbą, logiką ir, žinoma, kūrybiškumą“, – sako programavimo akademijos „CodeAcademy Kids“ vadovė Aurelija Makselytė.

Ši akademija pasižymi ne tik tuo, kad, kaip ir pridera programavimo mokymus teikiančiai organizacijai, nuolat atnaujina savo programas, atsižvelgdama į sparčiai besivystančias technologijas, bet ir siūlo vaikams dirbti su realiais asmeniniais projektais. Suprantama, tokiu atveju būrelio vadovas jau būna ne tik informacijos perteikėjas, bet ir tikras jaunojo programuotojo mentorius ar mentorė. Turbūt nereikia nė sakyti, jog plėtodami savo projektą vaikai taip pat atranda ir vysto verslumo įgūdžius.

„CodeAcademy Kids“ moko įvairių programavimo kalbų ir technologijų (HTML, CSS, JavaScript, JQuery, Python, JAVA, PHP, C#, .NET) ir, žinoma, komandinio darbo. Galima rinktis iš įvairių programų, be to, jos viena kitą papildo ir pasižymi tęstinumu, todėl įsitraukus į naują užsiėmimą, jei jis pasirodys įdomus, vaikui neteks jo nutraukti, nes paprasčiausiai jau išėjo visą programą. Tuo pačiu tai suteikia galimybę tobulėti ir nestovėti vietoje, įgytus įgūdžius vis pastiprinti naujais.

Tad tuo atveju, jei vaikas nerodo didelio noro ar polinkio į konkretų užsiėmimą, nesiveržia sportuoti ar nesidomi menu, tačiau nemažai laiko praleidžia prie kompiuterio, verta pamėginti išbandyti programavimą. Bene svarbiausias dalykas, norint mokytis programuoti, yra smalsumas, o vaikai smalsumu pasižymi labiausiai. Todėl vaikas gali neturėti jokio išankstinio pasirengimo, tačiau jei yra žingeidus ir domisi naujovėmis, labai daug šansų, kad programavimas taps neatsiejama jo laisvalaikio dalimi.

Apibendrinant galima pasakyti, kad ieškant vaiko širdžiai mielo užsiėmimo svarbu neužmiršti visapusiškai ugdyti jo gebėjimus. O jei vis dar sunku išsirinkti ir nuspręsti, tiesiog išmėginkite bandomąjį užsiėmimą, kuris dažnai dar būna ir nemokamas.

Komentuoti