Molėtuose – nauji vaikų globos namai

2011-10-28, 06:57
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Molėtuose atidaryti pirmieji Lietuvoje po nepriklausomybės atkūrimo už valstybės ir norvegų fondo lėšas pastatyti nauji vaikų globos namai.
Juose jau kitą savaitę aidės jauni balsai. Čia persikels visi senųjų vaikų namų globotiniai.
Naujuose globos namuose įsikurs 5 šeimynos ir kiekvienoje iš jų bus po 12 auklėtinių.
„Senuose namuose buvo bendra valgykla, bendra skalbykla, tai buvo internatinė mokykla, kur vaikai gyveno po 5–6, jiems tikrai trūko privatumo.

Mūsų tikslas yra paruošti vaiką gyvenimui, nes ir pavadinime – jeigu buvo Molėtų globos namai, dabar bus Molėtų vaikų savarankiško gyvenimo namai“, – sako Marius Baltuška, Molėtų vaikų savarankiško gyvenimo namų direktorius.
„Anksčiau, kai gyvenom prastesnėmis sąlygomis, tai mes nedaug ką išmokdavom, bet turėdami tokias galimybes, kokias turėsim dabar, mes tikrai jau savarankiškai mokėsim ir skalbtis, ir naudotis buitine technika, ir valgyt gamintis, kadangi viską darysim patys. Neturim net valytojų. Gyvensim taip, kaip mama ir vaikai“, – teigia socialinė pedagogė Laimutė Leigienė.
Per 20 nepriklausomybės metų tai pirmieji naujai pastatyti valstybiniai vaikų globos namai Lietuvoje.Iš viso globos namų šalyje arti 100, juose gyvena daugiau kaip 4 tūkst. vaikų.
Socialinės apsaugos ir darbo ministras sako, kad ateityje valstybinių globos namų šalyje turėtų mažėti, nes valstybė siekia, kad kuo daugiau vaikų gyventų šeimynose arba būtų įsivaikinti.
„Tendencijos, beje, labai aiškiai rodo, kad globojamų šeimose ir šeimynose vaikų daugėja, daugiau netgi šeimose kol kas. Šeimynų įstatymas galioja tik vienerius metus, bet vis dėlto ta tendencija yra ir Lietuvoj, kad vaikų globos įstaigų ateityje poreikis mažės“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.
Šiemet iki spalio 1-osios 71 Lietuvos šeima įvaikino 76 be tėvų globos likusius vaikus. Pageidaujančių įvaikinti šeimų ar asmenų yra dar per 100.

Virginija Motiejūnienė
LTV „Šiandien“
www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24