V. P. Andriukaitis, apžiūrėjęs Vilniaus gimdymo namus, palinkėjo tautiečiams daugintis ir veistis

2014-01-16, 17:57
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Ketvirtadienį lankydamasis Vilniaus gimdymo namuose (VGN) bei įvertinęs Šveicarijos pinigais ligoninėje gimdyvėms sudarytas puikias sąlygas, sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis Lietuvos žmonėms palinkėjo daugintis ir veistis.

Su atsinaujinusiais Vilniaus gimdymo namais buvo supažindinti ir žiniasklaidos atstovai. Pristatyme taip pat dalyvavo Šveicarijos ambasadorius Markusas Dutlis (Markus N. P. Dutly).

Per spaudos konferenciją ministras V. P. Andriukaitis sakė, kad šiuo metu gimdymui sudarytos komfortiškos sąlygos.

"Jūs einate per palatas ir galite jaustis, kad gimdote kaip namie. Jūs nematote už langų stovinčių vyrų, kurie siunčia siuntinukus, bučinukus, klausia, kas gimė. Aš dar iš tos kartos, kuri viską sužinojo, matė. Aš esu iš tos kartos, kada reikėdavo su mediniu stetoskopu klausyti, kokie vaisiaus tonai, kas darosi ir ką reikia daryti. Mūsų galvose buvo kompiuteriai ir programos. Dabar programos dėžutėse, gydytojai turi daugiau galimybių, o mamytė turi didelę saugą. Dieve brangus, perduokite visoms mamoms, visai Lietuvai, ypač toms, kurios nori gimdyti namuose: tai jau namai sudaryti! (...), Dievo globa ir Dievo pirštas čia pat yra. Paprastai kalbant, kokios fantastiškos erdvės per penkerius metus! Tiktai, Dieve brangus, dauginkitės ir veiskitės! Mums reikia daugintis ir veistis", - optimizmu tryško sveikatos apsaugos ministras, priminęs žodžius iš Senojo testamento.

V. P. Andriukaitis kritiškai pasisakė apie gimdymus namuose.

"Negi mums dabar reikia grįžti atgal į rugių laukus ir namus?", - klausė jis.

Šveicarijos ambasadorius M. Dutlis, savo ruožtu, sakė, kad jo šalyje gimdymai namuose yra išimtis. Esą dėl tokio gimdymo turi būti susitarta iš anksto, turi dalyvauti medicinos personalas.

"Yra tikrai didelės išimtys", - teigė svečias.

"Siųskite šitą žinią į jaunas širdis!", - įsiterpė ministras.

VGN per Lietuvos Respublikos ir Šveicarijos Konfederacijos bendradarbiavimo programą įgyvendino du projektus: "Energiją tausojančių technologijų įdiegimas VšĮ "Vilniaus gimdymo namai", teikiančioje sveikatos priežiūros paslaugas nėščiosioms, gimdyvėms ir naujagimiams", kurio metu buvo gauta 4 mln. 111 tūkst. 800 litų vėdinimo ir šildymo sistemų kapitaliniam remontui ir 448 tūkst. 350 litų apšvietimo su LED šviestuvais įrengimui, bei "Nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros gerinimas Lietuvoje", kuriam buvo skirta 379 tūkst. 60 litų. Šio projekto metu buvo suremontuoti VšĮ "Vilniaus gimdymo namai" Akušerijos skyriaus patalpų durys bei akušerijos ir naujagimių korpusų magistraliniai vamzdynai.

Dar už 1 mln. 876 tūkst. 952 litus buvo įsigyta medicininės įrangos. Nėščiųjų priėmimo ir gimdymo skyrius įrangos įsigijo už 691 tūkst. 310 litų, Nėštumo patologijos skyrius - už 103 tūkst. 800 litų, Naujagimių skyrius - už 553 tūkst. 332 litus, Anesteziologijos reanimacijos skyrius - už 340 tūkst. 736 litus, Konsultacinis centras - už 103 tūkst. 800 litų, Operacinė - už 83 tūkst. 974 litus.

Valstybinės ligonių kasos (VLK) duomenimis, sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis (TLK) sudariusioms įstaigoms už gimdymo metu suteiktas paslaugas sumoka ligonių kasos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis.

Už suteiktas gimdymo paslaugas teritorinės ligonių kasos gydymo įstaigoms nuo 2014 m. sausio 1 d. apmokės taikydamos tokius įkainius: už paprastą gimdymą mokės 1602 litus, o už sudėtingiausius gimdymus - iki 4170 litų.

Visas gimdymo paslaugų išlaidas visiškai apmoka ligonių kasos PSDF biudžeto lėšomis. Gimdyvėms gydytojo paskirtų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių, jei jų prireikia, išlaidos taip pat yra apmokamos iš PSDF biudžeto.

Vidutiniškai per metus mūsų šalies sveikatos priežiūros įstaigose gimdymų skaičius siekia beveik 27-28 tūkstančius, nurodė VLK naujienų agentūrai ELTA atsiųstame komentare.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24