Spausdinti šį puslapį

Naujos kartos pedagogų rengimas: kaip viskas vyks?

2018-03-20, 09:55
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Naujos kartos pedagogų rengimas: kaip viskas vyks? © M.Paliuškevič nuotr.

Švietimo ir mokslo ministerija švietimo bendruomenei viešoms konsultacijoms teikia Pedagogų rengimo reglamentą. Šiame teisės akte detalizuojamos pedagogų rengimo ir profesinio augimo galimybės, nustatomi reikalavimai pedagoginių studijų programų, pedagoginės stažuotės vykdymui, taip pat suformuojami nacionalinių pedagogų rengimo centrų kriterijai.

„Kad pedagogo profesija taptų prestižine ir atitiktų šiandienos reikalavimus, kompleksiškai peržiūrime pedagogų rengimą ir profesinį augimą, nuo naujų mokslo metų keičiame mokytojų darbo užmokesčio modelį. Svarbi mokytojų rengimo būdų įvairovė, kad ne tik baigus pedagogikos studijas aukštojoje mokykloje galima tapti mokytoju. Mokytojo profesijos patrauklumui labai svarbu suteikti profesinę laisvę, išlaisvinant juos biurokratinių procedūrų ir darbų, kurie atima laiką ir energiją. Turime leisti jiems būti laisvais ir kūrybiškais vaikų vedliais bei įkvėpėjais“, – sako švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Mokytojai bus rengiami šiuo metu aukštųjų mokyklų bazėse kuriamuose nacionaliniuose pedagogų rengimo centruose Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose, pasitelkiant tarptautinių ekspertų patirtį, praneša ŠMM. Po studijų numatoma vienerių metų trukmės pedagoginė stažuotė. Jos metu studijas baigęs darbą pradedantis mokytojas pasitikrins savo apsisprendimą dirbti mokykloje.

Įtvirtinama mokytojų rengimo būdų įvairovė. Šalia įprastų mokytojų rengimo būdu, kai baigiamos pedagogikos studijos aukštojoje mokykloje, siūloma leisti įgyti pedagogo kvalifikaciją ir mažiau formalizuotais būdais, pavyzdžiui, programa „Renkuosi mokyti!“ būtų užskaitoma kaip pedagoginių profesinių studijų dalis.

Aukštosioms mokykloms atveriamas kelias rengti kelių dalykų mokytojus ir suteikti daugiau savarankiškumo mokyklų bendruomenėms – numatyta atverti galimybę jau dabar dirbantiems pedagogams mokyti ir kitus jo mokomojo dalyko srities dalykus. Taip pat gerinamos sąlygos dirbantiems mokytojams įgyti papildomą pedagoginę kvalifikaciją, informuoja ŠMM.

Reglamente siūloma, kad pedagoginių studijų programų užsakymas būtų formuojamas pagal pedagogų poreikio analizę, kad būtų parengti tokie mokytojai, kurių reikia mokykloms.

Komentuoti