Vilniaus rajono merė M.Rekst: siekiame visiems rajono vaikams užtikrinti geriausias sąlygas augti (NUOTRAUKOS)

2013-12-12, 15:36
Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)

Gruodžio 12 d. įvyko iškilmingas naujojo Avižienių lopšelio-darželio atidarymas. Naujutėlaičiame lopšelyje-darželyje įkurtos dvi darželinukų grupės lietuvių kalba ir dvi grupės lenkų kalba. Kadangi darželio-lopšelio statybos buvo finansuojamos Vilniaus rajono savivaldybės lėšomis, šia proga nusprendėme pakalbinti Savivaldybės Merę Ponią Mariją Rekst ir plačiau papasakoti apie naujojo švietimo objekto atidarymą.

Vilniaus rajono Merė patvirtino, kad lopšelyje-darželyje atidaroma 1 lopšelio grupė vaikučiams iki 3 metų lietuvių kalba ir 1 grupė darželinukams nuo 3 metų lietuvių kalba. Toks pats komplektas lopšelio-darželio vaikučiams suformuotas ir lenkų kalba. 1080 kv. m. lopšelyje-darželyje modernizuota vidaus ugdymo aplinka, įrengta erdvi salė, grupių patalpose pastatyti nauji baldai, nupirkta žaislų, sutvarkyta darželio aplinka, įrengta žaidimų aikštelė Kas ne mažiau svarbu, šilumą mažiesiems teikia ir pastatyta nauja dujinė katilinė. Pagerinta darbo aplinka džiaugiasi 80 darželį lankantys vaikučiai ir 22 darbuotojai. Bendra investicijų suma siekė virš 3 mln. Lt. Visas projekto išlaidas finansavo Vilniaus rajono savivaldybės administracija. Kaip pažymėjo Merė Marija Rekst – šiuo metu remontuojamos senos Avižienių darželio patalpos, kurias ruošiamasi parengti jau po naujųjų, tokiu būdu sukuriant papildomai vietos dar 2 ikimokyklinio ugdymo grupėms.

Merė papasakojo, kad mažieji lopšelio-darželio lankytojai jau spėjo apsiprasti su nauja aplinka, nes darželio vaikučiai naudojosi juo jau nuo šių metų rugsėjo. Per šį laiką vaikučiai pratinosi prie naujų patalpų ir žinoma ruošėsi lauktam įvykiui – darželio atidarymo šventei. Jau dabar sulaukiama pačių pozityviausiu atsiliepimų, tiek auklėtojai, tiek vaikučių tėvai džiaugiasi, kad vaikai turi užtikrintas visas geriausias sąlygas auklėjimui ir žaidimams.

Pakalbinta apie bendrą ikimokyklinio ugdymo situaciją Vilniaus rajone Savivaldybės Merė pasidžiaugė, kad nepaisant sudėtingų finansinių sąlygų ir kelis metus visą šalį kausčiusios krizės pavyko labai daug nuveikti šioje srityje. Per pastaruosius 8 metus Vilniaus rajone buvo pastatyti net 5 nauji vaikų darželiai. Tokius darželius gali lankyti Nemenčinės miesto, Lavoriškių, Mickūnų, Rudaminos ir Avižienių darželinukai. Savivaldybė taip pat labai aktyviai dalyvauja Europos sąjungos finansuojamose projektuose, kurių dėka pavyko pilnai renovuoti dar 5 darželius: Nemenčinėje, Nemėžyje, Maišiagaloje, Pagiriuose ir Kalveliuose. Pastarojoje gyvenvietėje – Kalveliuose, buvo taip pat papildomai įkurtos dvi darželinukų grupės, įkurdintos naujai pastatytame priestate kuris buvo finansuotas ES lėšomis pagal vietos bendruomenės paraišką.

Merė pažymėjo, kad darželių infrastruktūros plėtra tebevyksta labai sparčiai. Šiais metais Vaidotuose Savivaldybės ir ES lėšomis buvo sutvarkyta vietinio darželio aplinka, įrengtos žaidimo aikštelės bei visa teritorija buvo aptverta tvora. Sudervėje netrukus iškils dar vienas naujutėlaitis darželis. Šiuo metu vyksta viešųjų pirkimų darbų pirkimo procedūros, tačiau darbus planuojama pradėti jau 2014 metų pavasarį. Šiuo metu paruoštos ir pateiktos paraiškos dar dėl 4 darželių renovavimo: Medininkuose, Mostiškėse, Rudausiuose ir Rukainiuose. ES finansavimo siekiama taip pat ir Bezdonių Julijaus Slovackio vidurinei mokyklai, Kyviškių, Mostiškių pagrindinėms mokykloms, Rukainių vidurinei mokykla renovuoti. Vilniaus rajono savivaldybės strateginiame plane 2014 metais numatomas darželio Riešėje projektavimas. Todėl tikimasi, kad naujų ir renovuotų darželių tinklas Vilniaus rajone tebesiplės ir mūsų vaikai turės pačias geriausias sąlygas augti.

Kalbėdama apie savivaldybės pastangas užtikrinti visiems rajono vaikams galimybes pasinaudoti ikimokyklinio ugdymo paslauga, Merė pažymėjo, kad tuose vietovėse kur šiuo metu neturima galimybių įsteigti naujų grupių darželiuose, arba trūksta vietų, buvo pritaikytas taip vadinamas III priešmokyklinio ugdymo organizavimo modelis. Tai reiškia, kad prie mokyklų buvo įsteigtos vadinamosios „nulinukų grupės" kurias gali lankyti 3-6 metų amžiaus vaikai. Lankydami tokią grupę, vaikučiai gauna maitinimą, panašiai kaip ir darželyje turi užtikrintas sąlygas pietų miegui, skiriamas laikas ugdymo programai ir žaidimams.

Tokios grupės veikia Rudaminos F. Ruščico gimnazijoje, Nemėžio šv. R. Kalinausko gimnazijos Grigaičių pradinio ugdymo skyriuje, Egliškių šv. J. Bosko, Juodšilių šv. U. Leduchovskos vidurinėse mokyklose, Maišiagalos kun. J. Obrembskio vidurinės mokyklos Karvio pagrindinio ugdymo skyriuje, Eitminiškių, Kyviškių, Rakonių, Riešės pagrindinėse mokyklose, Sudervės M. Zdziechovskio pagrindinės mokyklos Rastinėnų pagrindinio ugdymo skyriuje, Veriškių ir Marijampolio pradinėse mokyklose, Vaidotų mokykloje-darželyje „Margaspalvis aitvarėlis" bei Skaidiškių mokykloje-darželyje, Maišiagalos kun. J. Obrembskio vidurinės mokyklos Airėnų pradinio ugdymo skyriuje, Zujūnų ir Valčiūnų vidurinėse mokyklose. Nuo 2013 m. rugsėjo 1 d. įsteigtos priešmokyklinio ugdymo grupes mišraus amžiaus vaikams pagal III modelį Juodšilių šv. U. Leduchovskos vidurinėje, Visalaukės ir Dūkštų pagrindinėse mokyklose.

Šiandien, tokių priešmokyklinio ugdymo grupių Vilniaus rajone veikia 48, lanko jas apie 670 vaikų.
Vilniaus rajono savivaldybės Merė džiaugėsi, kad ikimokyklinio ugdymo situacija rajone ne tik gerėja, bet ir yra viena geriausių šalyje. Merė pažymėjo, kad į rajono darželius savo vaikus leidžiantys tėvai dar ir sutaupo, nes savivaldybė dalinai kompensuoja ikimokyklinio ugdymo paslaugas. Tokiu būdu, Vilniaus rajone vidutinė paslaugos kaina tėvams tesiekia apie 100 litų, kitą paslaugos kainos dalį kompensuoja savivaldybė. Tuo tarpu, kaimyninių savivaldybių tėvai privalo už analogiškas paslaugas dažnai mokėti dvigubai ar net trigubai.



Komentarai  

 
#2 skroblas 2013-12-13 08:01
Gražu ir šaunu. Per 8 metus pastatyti 5 nauji darželiai! Va kaip dirba savivaldybė! Niekur kitur taip gerai nėra:)
Varau gyventi į Vilniaus rajoną.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 Algis 2013-12-13 07:43
Lietuvių ir lenkų vaikai lankys tą patį darželį. Tai puikus pavyzdys kaip reikia rūpintis rajono vaikais.
NEabejoju, kad vaikų tėveliai bus patenkinti
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24