Ministrė: visų Kauno universitetų sujungimas būtų vykdomas tolimoje perspektyvoje

2017-11-01, 13:55
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Ministrė: visų Kauno universitetų sujungimas būtų vykdomas tolimoje perspektyvoje © M.Paliuškevič asociatyvi nuotr.

Aukštųjų mokyklų tinklo pertvarką numatoma įgyvendinti etapais, sako švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Antradienį per Vyriausybės pasitarimą aptarus ministerijos siūlymus dėl pertvarkos, ministrė žurnalistams sakė, kad, pavyzdžiui, visų Kauno universitetų sujungimas būtų vykdomas „tolimoje perspektyvoje".

„Yra teiktas Vyriausybės siūlymas dėl akademinio pasaulio Kaune sujungimo į vieną universitetą. Jis galėtų tikrai vykti tolimoje perspektyvoje, suvokiant, kad tikrai yra ir demografiniai faktoriai, kurie veikia neišvengiamai, bet tokius žingsnius turime žengti tikrai nuosekliai. Todėl tas etapiškumas, kuris yra pasiūlytas, yra natūralus, jis yra aptartas su akademine bendruomene, ir, manau, turintint viziją reikia žengti labai konkrečius žingsnius nuosekliai", - aiškino ministrė.

Tai ji dėstė paklausta, kodėl praėjusią savaitę, penktadienį, Lietuvos universitetų rektorių konferencijai pristatytas scenarijus skiriasi nuo to, kas pristatyta ministrams antradienį.

„Siūlymai yra tokie, kokie buvo pristatyti ir Seimo nutarime: Vilniuje užtikrinti pedagogų rengimo centrą, taip pat Vilniaus universitetui ieškoti sinergijos su Mykolo Romerio universitetu rengiant viešojo saugumo specialistus, viešojo administravimo specialistus, taip pat ieškant sprendimų dėl Teisės fakultetų galimybės bendradarbiauti. Kaune irgi vykstant diskusijoms tarp pačių aukštųjų mokyklų yra teiktas siūlymas Vytauto Didžiojo universiteto jungtis kartu su Aleksandro Stulginskio universitetu bei Lietuvos edukologijos universitetu, taip pat yra teiktas siūlymas dėl Lietuvos sporto universiteto ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto bendradarbiavimo. Ir taip pat svarstytos alternatyvos, kaip užtikrinti Klaipėdos mieste Klaipėdos universiteto tolesnį sėkmingą gyvenimą", - apie antradienį Vyriausybės pasitarime pristatytą pertvarkos variantą kalbėjo ministrė.

Ji sakė, kad planas toliau bus derinamas su universitetų tarybomis ir sprendimą dėl jo Vyriausybė priims lapkričio 22 dieną.

Pagal planą, kurį praėjusią savaitę Lietuvos universitetų rektorių konferencijai pristatė švietimo ir mokslo viceministras Giedrius Viliūnas, siūloma sujungti visus universitetus Kaune, o Lietuvos edukologijos universitetą (LEU) išdalyti Vilniaus universitetui ir Vytauto Didžiojo universitetams (VDU). Prie Vilniaus universiteto būtų jungiamas Mykolo Romerio universitetas bei Šiaulių universitetas. Taip pat Vilniuje būtų plėtojamas profilinis Gedimino technikos universitetas bei specializuotos menų mokyklos - Lietuvos muzikos ir teatro bei Dailės akademijos. Dėl Klaipėdos universiteto ateities svarstomi du alternatyvūs variantai: jis arba būtų reorganizuojamas prijungiant prie plačios aprėpties valstybinio universiteto universitetinio mokslo centro teisėmis, arba liktų autonomiškas ir būtų stiprinamas, išgryninant jo profilį.

Vyriausybės pasitarime antradienį taip pat dalyvavęs Rektorių konferencijos prezidentas, VDU rektorius Juozas Augutis BNS sakė, kad nuo penktadienio planas pakoreguotas gera kryptimi, nes bent jau šiame etape nebūtų sujungiami visi Kauno universitetai.

„Taip pat pakoreguotas planas dėl Lietuvos edukologijos universiteto - čia jau ne pačiam projekte, o premjero žodiniame pasiūlyme, kad vis dėlto skaidyti būtų sudėtinga ir reikėtų sujungti su VDU visą LEU in corpore, ir pagal poreikį pasidalyti resursus su VU, kadangi taip gerokai paprasčiau būtų", - aiškino jis.

Pateikti planą, kaip turėtų būti įgyvendinamas Seimo nutarimas dėl universitetų optimizavimo, parlamentas Vyriausybę yra paprašęs iki gruodžio 1 dienos.

bns
Naujienų agentūros BNS informaciją
atgaminti visuomenės informavimo
priemonėse bei interneto tinklalapiuose
be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24