Mokyklos vilioja ir užsienyje gyvenančius lietuvius

2011-10-02, 06:16
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Emigracijai tuštinant šalies mokyklų suolus, šios ieško būdų išlaikyti mokinius. Vienas tokių – nuotolinis mokymas, kai vaikai gyvenantys Airijoje, Anglijoje ar kitose šalyse mokomi internetinėje erdvėje. Tėvai sako, kad taip vaikai neužmirš gimtosios kalbos, o mokyklos džiaugiasi neprarandančios auklėtinių.

„Sandoros“ mokykla bene pirmoji šalyje ėmusi nuotoliniu būdu mokyti 1-8 klasių mokinius. Kiekviena klasė turi jai specialiai paruoštas elektronines pamokas, kuriose visa teorinė ir užduočių medžiaga.
Ją mokiniai, gyvenantys Airijoje, Anglijoje, Vokietijoje ir kitose šalyse, randa specialioje elektroninėje programoje, o jai kas būna neaišku, prašo Lietuvoje esančių mokytojų pagalbos.
Rima Lunskienė, „Sandoros“ pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja teigia, kad pamokose vaikai elgiasi gana dalykiškai.
„Klasėje vaikai nori pasikalbėti ir nukrypsta nuo temos, o čia, matyt, jie supranta, kad yra vienintelė galimybė išsiaiškinti ir rytoj tu nepaklausi, tai jie dalykiškai ir klausia“, – pastebi pedagogė.        
Anot mokyklos direktoriaus, mokytis nuotoliniu būdu nėra lengva, nes tuo pačiu metu vaikai lanko mokyklas ir užsienio šalyje, kurioje gyvena, tad krūvis gana nemažas. Tačiau norinčiųjų kiekvieną savaitę daugėja.
Nuotoliniu būdu besimokančios moksleivės mama Laura Miltinienė „Panoramai“ sakė, kad toks mokymosi būdas pasirinktas nenorint užmiršti gimtosios kalbos.
„Nenorim pamiršti lietuvių kalbos, nes ji reikalinga ir kiek galėsim, tiek stengsimės, mokinsimės“, – sako moteris.
„Nežinau, labai sunkiai man. Na, bet po truputį, tikiuosi, kad gerai eisis“, – pamokas įvertino ir Karolina Miltinytė, nuotoliniu būdu besimokanti moksleivė.        
Pamokos vaikams, kurie gyvena užsienyje, yra nemokamos. Jas finansuoja valstybė skirdama kiek mažesnį nei įprasta – iki 2 tūkstančių litų – mokinio krepšelį. Be to, vėliau mokiniai gaus ir lietuviškų mokyklų baigimo dokumentus.        
Esą nuotolinio mokymo rezultatai patikimi, nes mokytojas bendraudamas su mokiniu vaizdo konferencijoje bet kada gali užduoti klausimus apie atliktas užduotis ir taip išsiaiškinti ar vaikas jas išsprendė savarankiškai.
„Su šiuolaikinėm technologijom nusirašinėti ir sukčiauti gali ir paprastoje klasėje. Čia mes ir tėveliams tą akcentuojam, kad mūsų tikslas negaut teisingus atsakymus ir parašyt 10, o išsiaiškinti ką vaikas nesuprato ir spragas užtaisyti“, – sako Kęstutis Šaltis, Šiaulių „Sandoros“ pagrindinės mokyklos direktorius.
Pirmoji šalyje vaikus nuotoliniu būdu prieš 9-erius metus ėmė mokyti Vilniaus Ozo vidurinė mokykla. Šiuo metu, anot Švietimo ir mokslo ministerijos, taip mokosi keli šimtai visame pasaulyje gyvenančių lietuvaičių.

Jevgenijus Bardauskas
LTV „Panorama“,
www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24