Spausdinti šį puslapį

Lenkijoje lietuviškoms mokykloms trūksta lėšų ir vadovėlių

2011-09-28, 06:36
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lenkijoje lietuviškoms mokykloms ir toliau trūksta lėšų, o kitąmet negavus papildomai pinigų, planuojama uždaryti tris lietuviškas mokyklas iš penkių, esančių Punsko valsčiuje. Seinuose trūkstant lietuviškų vadovėlių, vaikai mokosi iš lenkiškų. Tokius tautiečių skundus išgirdo Lietuvos švietimo ir mokslo ministras, antradienį apsilankęs etninėse žemėse.

Lietuvos švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius Seinų ir Punsko lietuviškose mokyklose – pirmą kartą, todėl sutiktas dainomis ir šokiais. Tačiau vėliau jau teko klausytis skundų dėl seniai nesprendžiamų problemų, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“. Seinų Žiburio gimnazija iš vietos valdžios gauna tik 70 procentų reikiamo finansavimo, nors skirti papildomą paramą savivaldybę įpareigoja Lenkijos lietuvių švietimo vystimosi strategija. 350 tūkst. litų skiria Lietuva, tačiau pinigų nepakanka.

„Savivaldybė apkarpo finansavimą dėl darželio. Kadangi pagal Lenkijos įstatymą savivaldybė turi visas priklausančias lėšas perduoti darželiui, o tai yra 70 proc. savivaldybės išlaidų   už visus vaikus. Kadangi vaikai ateina iš Seimų miesto ir Seinų kaimo savivaldybės, mes negauname tos dalies už vaikus, gyvenančius Seinų kaimo savivaldybėje“, – teigė Seinų „Žiburio“ gimnazijos direktorius Algirdas Vaicekauskas.

„Pirmiausiai turi atsirasti realiai veikiantys ir objektyvūs finansavimo ar pagalbos valstybės viduje mechanizmai. Mes, politikai, apie tai kalbėsime“, – žadėjo ministras G. Steponavičius.

Jau antrą rugsėjį lietuviškų mokyklų moksleiviams trūksta vadovėlių lietuvių kalba, tad mokosi iš lenkiškų. Prieš porą metų Lenkija pakeitė švietimo bendrąsias programas ir išleido tik du vadovėlius lietuvių kalba.

Tačiau anot Punsko valsčiaus viršaičio, šiuo metu iškilo dar viena problema, kurią teks išspręsti iki vasario. Jeigu Lenkijos vyriausybė neskirs 2 mln. zlotų, teks uždaryti tris lietuviškas mokyklas iš penkių veikiančių.

„Padėtis yra sunkoka: mažos klasės, reikia skirti daugiau pinigų. Be to, turime lietuviškas mokyklas, kur dėstomi dalykai lietuvių kalba, ir tuo pačiu gyvena ir lenkai, tad reikia ir lenkiškų klasių. Tokiu būdu susidaro dvigubi kaštai. Jų savivaldybė niekaip negali pakelti“, – kalbėjo Punsko valsčiaus viršaitis Vytautas Liškauskas.

„Jei mums yra priekaištaujama, kad mes naujoves įvedame per greitai, tai turime sutikti, kad vadovėlių išėmimas atrodo kaip gimtosios kalbos silpninimas. Iš Lietuvos pusės mes ieškosim būdų, kaip savo tautiečiams už Lietuvos ribų padėti“, – sakė G. Steponavičius.

Apie lietuviško švietimo problemas Lenkijoje bus kalbama po poros savaičių, Lietuvos ir Lenkijos švietimo ekspertų grupės susitikime.

Rūta Lankininkaitė
LTV „Šiandien

www.lvcom.lt

Komentuoti