Spausdinti šį puslapį

Remontai mokyklose dar nesibaigia

2011-08-30, 06:48
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Savivaldybės viešųjų pirkimų konkursus baigia tik vidurvasarį, tad statybininkai iki Rugsėjo 1-osios nespėja suremontuoti mokyklų.
Taigi Rugsėjo pirmoji tradiciškai dalyje mokyklų skendės statybinėse dulkėse. Savivaldybės tokią tvarką pasiryžusios keisti.
Iki mokslo metų pradžios likus porai dienų Vilniaus Lazdynų vidurinėje mokykloje tualetai toli gražu neprimena tokių, kuriais netrukus bus galima naudotis. Direktorė sako, kad statybininkų pažadai suremontuoti   visus 12 tualetų ir liko pažadais.


Lazdynų vidurinės mokyklos direktorė Marija Klimaševska skundžiasi, kad šiuo metu mokyklos pastate veikia vos du tualetai, kurių vienas net neturi durų. Turint omenyje, kad mokinių yra 560, direktorė su nerimu laukia mokslo metų pradžios.
Netoliese kitoje mokykloje statybininkams taip pat pats darbų įkarštis, čia jie dirbs beveik iki spalio vidurio. Gimnazijos direktorė pripažįsta, kad teks pasukti galvą, kaip organizuoti pamokas, kad jos vyktų, o patalpų remonto darbai nesustotų.
Mokyklas remontuojančios bendrovės teisinasi darbus priverstos tęsti net ir mokslo metams prasidėjus, nes trūksta statybininkų. Pavyzdžiui, UAB „Tavastis“ direktorius Tadeuszas Davliaszeviczius. Jo teigimu, daug statybininkų verčiau išvažiuoja uždarbiauti į užsienį.
Tuo metu mokyklų direktoriai sako, kad pagrindinė bėda ta, jog savivaldybės vėlai įvykdo viešuosius pirkimus, todėl remontai prasideda tik vasaros viduryje.
Vilniaus Minties gimnazijos direktorė Teresė Sakalauskienė: „remontų yra labai daug, bet labai vėlai būna pasirašomos bendradarbiavimo sutartys su rangovu, labai vėlai įvyksta viešieji pirkimai [...] ir sutartis buvo pasirašyta tik liepos 11 d.“
Gera naujiena ta, kad Vilniaus savivaldybė viešųjų pirkimų tvarką žada keisti. Vilniaus meras
Artūras Zuokas tikina, kad paaiškėjus biudžeto valstybės ir savivaldybės asignavimų dydžiams, bus leidžiama pradėti rengti viešųjų pirkimų dokumentaciją ir ruoštis viešiesiems pirkimams reikalingas procedūras. Tokiu būdu, jo teigimu, konkursų nugalėtojai būtų aiškūs jau metų pradžioje, t.y. sausio, vėliausiai vasario mėnesį, ir darbai galėtų būti pradedami anksčiau.
Kiek mokyklų yra nebaigusios remontų, šiuo metu skaičiuoja sveikatos apsaugos ministerija. Ji taip pat aiškinasi, ar mokyklos ištaisė pernai nustatytus saugos pažeidimus, kurie užfiksuoti beveik 80 proc. mokyklų.
Trečdalis mokyklų neturėjo atskirų tualetų berniukams ir mergaitėms, kai kur jie buvo net ir be durų. Ketvirtadalyje mokyklų reikalavimų neatitiko apšvietimas, grindų danga, kas dešimtoje mokykloje buvo nesaugios sporto salės ir stadionai.

Kristina Garalevičiūtė
LTV „Šiandien“

Komentuoti