Rugsėjo pirmosios nešvęs 2000 mokytojų

2011-08-31, 07:41
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Švietimo ir mokslo ministras aiškina, kad darbo mokytojai netenka, nes mažėja mokinių, o pedagogų aukštosios mokyklos yra priruošusios per daug.
Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius aiškina, kad darbo mokytojai netenka, nes mokyklose mažėja mokinių, o pedagogų aukštosios mokyklos yra priruošusios per daug. Poryt naujiems mokslo metams duris atvers atsinaujinančios mokyklos. Tačiau 2000 pedagogų rugsėjo pirmąją sutiks ne mokyklose, o darbo biržoje.


Būtent tiek registruota oficialių mokytojų bedarbių, tačiau realūs mastai, anot Švietimo ir mokslo profsąjungų federacijos, gali būti kur kas didesni.
„Pagal Lietuvos darbo biržos duomenis, tik 13 mokytojų buvo pasiūlytos darbo vietos pagal jų specialybę, tai, manau, yra grėsmingi skaičiai, nes ieškančių darbo mokytojų iš tikrųjų yra nemažai“, – sako Švietimo ir mokslo profsąjungų federacijos pirmininkė Rūta Osipavičiūtė.
Darbo biržos teigimu, daugiausiai darbo ieškančių mokytojų yra mažesniuose miestuose ir tik didžiuosiuose padėtis kiek geresnė. Vis dėlto bedarbiams mokytojams darbo birža lyginant su praėjusiais metais turi šeštadaliu mažiau darbo pasiūlymų.
Dažniausiai mokyklos ieško tiksliųjų mokslų ir kalbų pedagogų, tad atėjusiems į darbo biržą siūloma persikvalifikuoti ir užimti šias laisvas vietas.
„Kreipiasi labai įvairių specialybių [pedagogai], galbūt daugiausiai šiai dienai yra registruotų pradinių klasių mokytojų, o paklausa didžiausia yra tiksliųjų mokslų ir kalbų“, – sako Darbo biržos vadovas Mindaugas Petras Balaišis.
Pas Prezidentę Dalią Grybauskaitę aptarti prasidėsiančių naujų mokslo metų atvykęs švietimo ir mokslo ministras teigia, kad mokytojai darbo biržose atsiduria, nes jų aukštosios mokyklos prirengė per daug, neatsižvelgdamos į darbo rinką.
„Ankstesnės vyriausybės neatsakingai planavo valstybės resursus: kasmet buvo išduodama po 5000-6000 pedagoginės pakraipos diplomų. Šitą konvejerį esame sustabdę ir esame keliskart sumažinę valstybės finansuojamų vietų skaičių ruošiant pedagogus ir, natūralu, kad darbo rinkoje pedagogų skaičius santykinai yra didelis“, – aiškina ministras G. Steponavičius.
Bet tai – dar tik pusė bėdos, sako profsąjungos. Mat mokyklose mažėjant mokinių skaičiui (vien šiemet jų į mokyklas ateis 20 tūkst. mažiau), dirbantiems mokytojams mažėja darbo krūviai, o kartu su jais ir atlyginimai. Anot profsąjungų, per metus mokytojų algos vidutiniškai sumažėjo per 100 litų.
Prezidentūra skaičiuoja, kad per 8 metus mokytojų Lietuvoje sumažėjo apie 10 tūkst.


Kristina Garalevičiūtė
LTV naujienų tarnyba

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24