Spausdinti šį puslapį

Saugant vaikus nuo avarijų siūloma keisti jų vežimo į mokyklą ir namo tvarką

2011-06-30, 14:33
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
5Susisiekimo ministerija, atsižvelgdama į tai, kad kasmet įvyksta po kelis eismo įvykius, kuriuose nukenčia mokykliniu ar kitokiu autobusu važiavę ir iš jo išlipę vaikai bei kitas vaikų vežimo problemas, siūlo keisti kai kuriuos Kelių eismo taisyklių punktus, reglamentuojančius vaikų vežimą ir mokyklinių autobusų dalyvavimo eisme tvarką.
Siekiant užtikrinti vaikų saugumą įlipimo ar išlipimo iš mokyklinio autobuso metu, rekomenduojama mokykliniuose autobusuose numatyti specialią įspėjamąją šviesos signalizaciją. Siūloma mokinius vežančiuose autobusuose, keturiuose viršutiniuose transporto priemonės gabaritiniuose taškuose, įrengti specialias įspėjamąsias mirksinčias oranžines šviesas, kurios būtų įjungiamos vaikų įlaipinimo ar išlaipinimo metu. Kaip alternatyva specialioms mirksinčioms šviesoms vaikų įlaipinimo ar išlaipinimo metu galėtų būti naudojama avarinė šviesos signalizacija.

Iki šiol Kelių eismo taisyklėse buvo numatyta, kad vaikus vežančio autobuso, kuriame yra daugiau nei 16 sėdimųjų vietų, salone turi būti ne mažiau kaip du suaugę (ne jaunesni kaip 21 metų) palydovai, o jei autobuse įrengta mažiau sėdimų vietų – vienas suaugęs palydovas. Ši taisyklė daug kam tapo sunkiai įgyvendinamu uždaviniu dėl sėdimų vietų ar asmenų, galinčių vykdyti lydinčiojo funkcijas stokos. Atsižvelgiant į tai, svarstoma galimybė tam tikrais atvejais lydinčio asmens funkcijas leisti atlikti vairuotojui ar vyresnių klasių mokiniams, ne jaunesniems kaip 16 metų.
Svarstoma galimybė, kad autobusų vairuotojai taptų atsakingi už saugų kelio kirtimą, esant reikalui padėtų vaikams pereiti kelią. Saugaus eismo specialistų manymu, kai kurių skaudžių avarijų buvo galima išvengti, jei mokyklinių autobusų vairuotojai būtų elgęsi atsakingiau: neišleidę vaikų iš autobusų pavojingose vietose arba palaukę, kol pravažiuos automobilis, kurio gali nepastebėti vaikas.
Vairuotojai turėtų neleisti vaikams bėgti per kelią, pažeidinėti Kelių eismo taisyklių.
Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijai pasiūlyta papildyti saugaus eismo programas ir metodikas nuostatomis, įpareigojančiomis mokyti vaikus, kaip saugiai nuvykti į mokyklą ir iš jos – kaip elgtis mokykliniame autobuse, kaip saugiai įlipti ir išlipti, kaip saugiai elgtis vykstant į mokyklą.
„Svarbu, kad mokiniai gautų ne tik teorines žinias, bet dalyvautų praktiniuose užsiėmimuose, kuriuose būtų mokomi taikyti turimas žinias bei gebėjimus kasdienėje eismo praktikoje“, – pabrėžė susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.
sumin.lt

Komentuoti