Švietimo ir mokslo ministras D. Pavalkis: išsaugosime ir nedideles mokyklas

2013-05-27, 16:00
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Mažėjant mokinių skaičiui bus stengiamasi neuždaryti mokyklų, o jas pritaikyti įvairesnėms vietos bendruomenių reikmėms. Siūloma mažinti reikiamą mokinių skaičių vyresnėse klasėse, leisti mokykloms jungti po dvi nebūtinai gretimas klases. Tai numato Švietimo ir mokslo ministerijos parengtas Mokyklų, vykdančių formaliojo švietimo programas, tinklo kūrimo taisyklių pakeitimo projektas. Jis buvo pristatytas socialiniams partneriams, taip pat Seimo švietimo, mokslo ir kultūros komiteto nariams.

“Neskubėsime uždaryti mokyklų. Atvirkščiai, stengsimės jas išlaikyti, juo labiau kad dažnai mokyklos yra vieninteliai kultūros židiniai kaimo vietovėse, - sako švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis. - Patobulinta mokyklų tinklo kūrimo tvarka mažėjant mokinių skaičiui sudarys sąlygas užtikrinti įvairių ugdymo poreikių įvairovę. Daugiau galių bus suteikta gyventojų bendruomenių iniciatyvai formuojant švietimo sistemą, pavyzdžiui, steigiant daugiafunkcinius centrus“.

Projekte siūloma mažinti reikalavimus vidurinėms mokykloms sudarant 11-as klases, taip pat reikalavimus vidurinėms mokykloms, pretenduojančioms tapti gimnazijomis. Mieste esančios mokyklos galėtų turėti po dvi 11 ir 12 klases, dabar privalo turėti po 3, o kaimo mokyklos – po vieną 11 ir 12 klases, dabar privalo turėti po dvi. Mažėtų ir mokinių skaičiaus vidurkis klasėse. Tai reiškia, kad dėl mažėjančio mokinių skaičiaus nereikės uždaryti dalies mokyklų, ypač tai aktualu kaimo vietovėse.

Taip pat siūloma atsisakyti taisyklės, kad jungiamos gretimos klasės: 5 su 6, 6 su 7, 7 su 8. Šias klases mokykla galės jungti po dvi savo nuožiūra.

Kad būtų išlaikytas platus švietimo įstaigų tinklas nuo darželių iki suaugusiųjų švietimo paslaugas teikiančių įstaigų numatoma leisti mokyklai turėti struktūrinį padalinį - neformaliojo švietimo skyrių, daugiafunkcį, gimnazijos skyrių ar filialą, - veikiantį kitoje vietovėje.

Mokyklos taip pat galės mokyti nuotoliniu būdu, jei atitiks ministro nustatytus kriterijus.

Dokumento projektą parengė Švietimo ir mokslo ministerijos darbo grupė, vadovaujama viceministrės Genoveitos Krasauskienės. Artimiausiu metu projektas bus pristatytas ir aptartas ministerijos Kolegijos posėdyje dalyvaujant darbo grupei, ministerijos vadovybei, socialiniams partneriams. Vėliau bus teikiamas viešai svarstyti.

www.smm.lt

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24