Būsimųjų studentų dilema – gyventi bute ar bendrabutyje

2011-07-14, 05:34
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

1219677250fbsm27303

Pats pigiausias variantas yra gyventi trise triviečiame kambaryje. Tuomet kainuoja 150 litų per mėnesį. Tai liečia bendrabučius Didlaukio gatvėje, bendrabučius Saulėtekyje

Prieš rugsėjį į didmiesčius iš visos Lietuvos sugužančių studentų galvos skausmas – buto nuoma.
Lyginant su praėjusiais metais, šiemet jų kaina, nekilnojamojo turto ekspertų teigimu, pakilo 10 procentų.
Populiariausia alternatyva, norintiems sutaupyti, išlieka studentų bendrabučiai, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“. Po dviejų savaičių aukštosios mokyklos paskelbs įstojusiųjų sąrašus. Tuomet į didmiesčius suplūsiantys studentai ims ieškoti nuomojamo būsto. Dažnas nieko nelaukęs to imasi jau dabar.

„Dviejų kambarių butas mažiausiai kol kas kainuoja, kiek internete stebiu, 600 litų, tačiau tame bute nėra nei skalbimo mašinos, nei mikrobangų krosnelės, netgi arbatinuko. Manau, studentam yra labai blogai, nes tai yra patys reikalingiausi dalykai“, – teigė studentas Rolandas Stanevičius.
Nors, kaip teigia specialistai, nekilnojamojo turto kainos krito, bet būtent butų nuoma šiemet 10 proc. brangesnė nei pernai. O ir patys nuomotojai nevengia kainų pakelti per patį paieškos bumą.
„Vilniuje, priklausomai nuo kambarių skaičiaus, tarkim vieno kambario butas galėtų kainuoti apie 500–600 litų mėnesiui. Dviejų kambarių – iki 700 litų. Trijų kambarių kainos didėja – nuo 600 iki 1000 litų, vėlgi priklausomai nuo statybos metų, įrengimo lygio, vietos, kaštų už šildymą“, – teigė nekilnojamojo turto agentas Šarūnas Kaniava.
500 litų – tai didžiausia suma, kurią dažnas studentas gali skirti buto nuomai. Norintiems sutaupyti specialistai pataria įvertinti šildymo išlaidas, apsvarstyti atstumą iki mokymosi vietos, o norint apsidrausti, ragina sudaryti nuomos sutartį.
„Greičiausiai bus populiaru arba bendrabučio tipo gyvenamasis plotas studentams, arba nekilnojamasis turtas, kai siūloma 2–4 kambariai, kai gali studentai kooperuotis, gyventi keliese ir dalintis išlaidas“, – prognozuoja nekilnojamojo turto skelbimų tinklalapio atstovė Viktorija Steponavičiūtė.
Minėta bendrabučio alternatyva turėtų sudominti ne tik norinčius gyventi studentišką gyvenimą, bet ir mažiau lėšų būstui galinčius skirti studentus. Besibaiminantiems dėl gyvenimo kartu su kitais studentais, siūloma pabandyti, mat ir išeiti, ir teikti paraiškas Studentų atstovybei dėl apgyvendinimo galima visus mokslo metus.
„Pats pigiausias variantas yra gyventi trise triviečiame kambaryje. Tuomet kainuoja 150 litų per mėnesį. Tai liečia bendrabučius Didlaukio gatvėje, bendrabučius Saulėtekyje, šiek tiek brangesni yra Olandų gatvėje, nes jie yra labiau renovuoti, geresnės būklės. Tai pat brangesni Saulėtekio pabaigoje esantys bendrabučio kambariai, nes jie taip pat yra naujesni. Ten kainos gali siekti 300–350 litų per mėnesį“, – sakė Vilniaus universiteto Studentų atstovybės atstovė Ieva Mažylytė
Nekilnojamojo turto ekspertai pataria nedelsti ir pradėti buto ieškoti jau dabar. Esą tik taip galima bus išsirinkti iš geriausių ir pigiausių siūlomų variantų.

Jogintė Bučinskaitė
LTV „Šiandien“

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24