Nuo 2015 m. norint gauti valstybės finansavimą studijoms įvedamas lietuvių ir užsienio kalbų slenkstis

2013-05-10, 13:40
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Dabartiniai dešimtokai, 2015 m. stosiantys į valstybės finansuojamas studijų vietas universitetuose, turės būti išlaikę valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą. Norintiems gauti studijų krepšelį universitetuose ir kolegijose taip pat bus privaloma mokėti užsienio kalbą. Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis patvirtino minimalius rodiklius 2015 m. abiturientams, pretenduosiantiems į valstybės finansavimą studijoms.

„Siekiame, kad į aukštąsias mokyklas ateitų gerai pasiruošę abiturientai. Stiprindami raštingumą stosiantiems nuo 2015 m. įvedame privalomą lietuvių kalbos mokėjimo kartelę, – sako švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis. – Būsimiems studentams taip pat būtina mokėti užsienio kalbas, kad galėtų aktyviai naudotis tarptautiniais akademiniais šaltiniais ir mainų galimybėmis.“

2015 m. stosiantieji į valstybės finansuojamas studijų vietas universitetuose turės būti išlaikę valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą. Pretenduojantys į kolegines studijas, kaip ir dabar, galės rinktis valstybinį arba mokyklinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą.

2015 m. norintiems gauti valstybės finansuojamą vietą universitetuose ir kolegijose taip pat bus privaloma mokėti užsienio – anglų, prancūzų ar vokiečių – kalbą B1 lygiu pagal Bendruosius Europos kalbų metmenis. Užsienio kalbos lygis bus nustatomas laikant brandos arba tarptautinį užsienio kalbos egzaminą.

2015 m. geriausiųjų eilė, pagal kurią teikiamas valstybės finansavimas studijoms, bus skaičiuojama pagal 4 dalykų rezultatus: privalomo lietuvių kalbos ir literatūros, pasirinktos srities pagrindinio ir papildomo dalykų bei kitos srities bendrojo dalyko.

Numatoma, kad 2016 m. stosiantiems į kolegijas ir universitetus minimalūs reikalavimai didės – norintiems gauti valstybės finansavimą studijoms planuojama įvesti privalomą matematikos egzaminą. Pretenduosiantiems į valstybės finansuojamą studijų vietą universitetuose taip pat svarstoma kelti užsienio kalbos mokėjimo kartelę – ją reikės mokėti B2 lygiu.

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24