Spausdinti šį puslapį

Pirmoką išleisti į mokyklą kainuos 300–500 litų

2011-08-17, 07:10
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Artėjantys mokslo metai vėl patuštins tėvų pinigines. Prekybininkų atstovai ir moksleivių tėvai tvirtina, kad mokyklos reikmenims gali tekti išleisti nuo 300 iki 500 litų, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“. Prekybos centruose rugpjūčio pirmosiomis dienomis įrengti specialūs plotai su siūlomais reikmenimis mokyklai. Jau dabar tėvai skaičiuoja, kiek reikės pinigų moksleivius aprūpinti mokslų pradžiai.

„Mergaitė eis į penktą klasę. Manau, kad rūbams ir viskam kitam tikrai išleisime 500 litų“, – teigė moteris.


„Apie 50 litų skirsime sąsiuviniams. O su rūbais, kuprine bus mažiausiai 200 litų. Kai ką naudosim iš praeitų metų, kai ką pirksim, kai baigsis rugsėjo 1-osios ažiotažas“, – sakė kalbinta mama.
„Tėvams labai sunku išleisti vaiką į pirmą klasę. Pirmokui gali reikti ir 500 litų. Reikia visko – kuprinės, drabužių“, – vardijo moteris.
Prekybininkų atstovai sako, kad mokyklinių prekių tėvai į parduotuves suskumba likus savaitei iki mokslo metų pradžios.
„Jeigu kalbėtume apie tą pagrindinį suruošimo krepšelį, tai jis kainuotų apie 100 litų, gal šiek tiek daugiau. Sąsiuviniams, pieštukams, rašikliams, penalams, popieriui, aplankams užtenka tokios sumos. Jei reikia kuprinės, sportinės aprangos, avalynės, aišku, pinigų suma auga iki 200–300 litų“, – teigė prekybos centro Įvaizdžio ir komunikacijos departamento direktorė Lina Muižienė.
Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai tvirtina, kad moksleiviams patiems teks įsigyti tik pratybų sąsiuvinius, o vadovėliais aprūpins mokyklos.
„Vadovėlių mokykloms neturėtų trūkti ir mokiniams nereikia jų pirkti. Nebent gali būti toks atvejis, kad vyresnėse klasėse mokytojas kartu siu vaikais nusprendžia mokytis iš tokio vadovėlio, kurio mokykla neturi. Todėl retesnių užsienio kalbų, pavyzdžiui, italų, ispanų, vadovėlius gali tekti pirkti“, – kalbėjo Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos skyriaus vyr. specialistė Elona Bagdanavičienė.
Socialinės paramos mokiniams įstatyme numatyta 156 litų parama pasirengti mokslo metams nepasiturinčiose šeimose augantiems moksleiviams.
„Jeigu kiekvienam šeimos nariui vidutiniškai per mėnesį tenka mažiau nei pusantrų valstybės remiamų pajamų dydžio suma, tai yra 525 litu, tuomet tai šeimai priklauso štai šita 156 litų išmoka pasirengti vaikui mokyklai“, – aiškino Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Šeimos gerovės departamento direktorė Violeta Murauskaitė.
Prognozuojama, kad šiemet parama pasirengti mokyklai pasinaudos 160 tūkst. šalies moksleivių.

Algirdas Igorius
     LTV „Šiandien“

Komentuoti