„Lengvų” cigarečių mitui ateina galas

2013-04-23, 05:37
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Dėl rūkymo Europos visuomenė praranda maždaug 33.6 mlrd. eurų per metus – teigia Europos Komisija. Kur nukeliauja šie pinigai? Didžiausias kąsnis tenka su rūkymu susijusių ligų gydymui, o likusioji dalis prarandama dėl su rūkymu susijusių darbo našumo nuostolių – įskaitant ankstyvą išėjimą į pensiją ir pravaikštas.

Norint pakeisti šią padėtį būtina sugriežtinti cigarečių pakavimo ir pakuočių ženklinimo reikalavimus. Kaip tik tai numatoma Tabako gaminių direktyvoje, kurią šiuo metu svarsto Europos Taryba ir Europos Parlamentas.

Šiuo metu ant cigarečių pakuočių draudžiami gaminio aprašymo terminai, leidžiantys manyti, kad šis tabako gaminys mažiau žalingas už kitus, pvz., žodžiai „mėtinis“ ar „švelnaus skonio“. Visgi, tabako gamintojams palikta per daug vietos interpretacijoms: nors ant pakelio ir nematome viliojančių užrašų „ypatingai švelnus skonis“, apie tai mums signalizuoja švelnios, pastelinės spalvos ar subtilūs rausvų gėlių piešiniai ant cigarečių pakuočių.

Uždraudus tabako gaminių reklamą, gamintojai savo vartotojus pasiekia vieninteliu būdu – per gaminių pakuotę. Todėl jos kūrimui ir pritaikymui tikslinėms rinkoms (ypač patrauklios cigarečių, skirtų moterims, pakuotės) išleidžiamos nemažos sumos.

Raudonas pakelis – stiprus, šviesiai mėlynas – silpnas. Tokia šiuo metu įprasta ženklinimo tvarka apgaudinėja vartotojus. Spalvomis užkoduoti cigarečių pakeliai kelia įspūdį, jog vienos cigaretės yra „sveikesnės“ už kitas. Tačiau tikėti, kad „lengvomis“ vadinamos cigaretės yra mažiau kenksmingos gali tik visiškas naivuolis.

Tokios cigaretės dažniausiai būna „sušvelninamos” dirbtinai t.y. naudojant chemiją ir įvairius priedus, o jas rūkantysis rūko dažniau, tarpas tarp įtraukimų būna tankesnis, o pats įtraukimas būna daug gilesnis. Tai gali įtakoti vėžio atsiradimą ne pačiose plaučiuose, o taip vadinamoje plaučių periferijoje – alveolėse ir mažuosiuose bronchuose.

Tabako gaminių direktyvoje numatyti pakeitimai uždraustų tokius skirtingų spalvų ženklinimus – būtų draudžiami reklaminiai ir visuomenę klaidinantys elementai. Beje, klaidinančioms priskiriamos ir plonos (slim) cigaretės. Rausvų gėlių kontūrų piešiniams ant pakelio vietos taip pat neliktų – 75 proc. ploto užimtų bendri įspėjimai dėl žalos sveikatai. Įrodymais pagrįsta, jog naujoje direktyvoje pateikiami pakuočių ženklinimo būdai – veikia.
 

www.sam.lt

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24